De la 60 de bani, de la fermieri, la 5-6 lei în hipermarket-uri. Fermierii, nemulțumiți de prețul mic de vânzare a laptelui

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la admin@transilvanianews.com

Fermierii sunt nemulțumiți de prețul mic cu care sunt nevoiți să vândă laptele către procesatori. Un litru de lapte se vinde între 60 de bani și 1,20 lei, de la fermieri către procesatori. Laptele ajunge în fabrici, iar mai apoi pe rafturile hipermarket-urilor, acolo unde este vândut cu prețuri ce variază între 4 și 7 lei. Ceva mai ieftim este laptele pe care îl regăsim în piețe, la dozatoare, de la micii fermieri. Prețul unui litru este de 2,5 lei – 3 lei.

Nemulțumirile fermierilor sunt cu atât mai mari cu cât în ultima perioadă, au înregistrat nu mai puțin de patru scăderi ale prețului, scăderi ce însumează 40-50 de bani / litru. În aceste condiții gospodarii se tem că vor ajunge falimentari.

Mircea D. este fermier la Stupini, lângă Brașov, de mai bine de 40 de ani. Face agricultură, dar crește și peste 200 de vaci de pe urma cărora vinde laptele către procesatori.

”Producem cam 700 de litri de lapte pe zi, noi creștem producția de lapte și ne scad prețurile. Investim mai mult şi câştigăm mai puţin. Nu mă văd făcând altceva. Știu să fac și altceva, dar nu vreau să fac altceva. Asta îmi place, asta fac. Cât mai pot fac. Avem atâtea taxe și probleme, documete, adeverințe de la primărie, îți trebuie o lună cel puțin… asta facem…” Spune Mircea D., pentru Transilvania News.

Singurul sprijin al fermierilor este ajutotul de la stat, însă și acesta este mic și vine destul de târziu spun fermierii. Reprezentanții APIA Brașov promit însă, că nu vor exista întârzieri la plata subvențiilor. Directorul APIA Brașov, Dorel Stânea, a declarat pentru Transilvania News că subvențiile sunt în termenul legal și vor fi acordate fermierilor până la expirarea termenului, adică finele lunii iunie.

De la fermieri, laptele pleacă spre procesatori cu un preț ce variază între 60 de bani și 1 leu și 20 de bani. De la procesatori, laptele ajunge în hipermarketuri la prețuri între 4 și 7 lei. Mai scump decât îl găsim la dozatoarele din piață. Aici îi găsim pe micii fermieri care vând laptele la kilogram.

”Nu că ar merge foarte bine, dar venim, vindem, ne putem descurca….nu e ca atunci când stai la sfârșitul lunii să primești banii. Punem un litru de lapte pe care îl mulgem direct de la văcuță, este curat… un litru de lapte este 3 lei la noi, la alimentară îl iei cu 5 lei și calitate ca aici nu este.” Spune Dumitru Drăgoiu – comerciant lapte.

Numai anul trecut, la nivelul județului Brașov, au fost înregistrați 2716 fermieri care au primit sprijin de la APIA, iar cantitatea de lapte produsă a fost de peste 114.000 de tone.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here