Jocul fecioresc din Șieuț, recent introdus în patrimoniul UNESCO, prezent la Zilele Academice Clujene

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la admin@transilvanianews.com

La invitația Academiei Române — Filiala Cluj-Napoca și a Institutului ‘Arhiva de Folclor a Academiei Române’, venită prin intermediul domnului CS I prof. univ. dr. Zamfir Dejeu, Ansamblul Folcloric ‘Ciobănașul’ din Șieuț a participat în data de 17 mai 2016 la manifestările culturale dedicate ‘Zilelelor Academice Clujene — 150 de ani în serviciul națiunii române’.

Ședința festivă de deschidere a acestor manifestări de înaltă ținută a fost urmată în fața Universității ‘Babeș-Bolyai’ de reprezentații folclorice cu formații de dans popular din localitățile Șieuț (Bistrița-Năsăud), Băgău (Alba), Șuncuiuș (Bihor) și Frata (Cluj) care au prezentat Jocul Fecioresc din România, înscris anul trecut pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Ansamblul Folcloric ‘Ciobănașul’ din Șieuț a făcut parte dintre echipele sătești nominalizate în cadrul proiectului UNESCO privind înscrierea acestor valori culturale românești pe lista celor mai reprezentative fenomene din patrimoniul cultural imaterial al umanității. Demersul a fost încununat de succes, iar în luna decembrie a anului trecut, la reuniunea din Namibia unde a fost prezent și cercetătorul clujean Zamfir Dejeu, forul mondial a decis includerea dansului fecioresc din România în patrimoniul mondial UNESCO.

La manifestările de înaltă ținută ce au avut loc la Cluj-Napoca, membri ansamblului din Șieuț au prezentat două jocuri feciorești, ‘Rara’ și ‘Băița’, avându-l ca instructor pe Ignat Pantea și fiind coordonați de primarul comunei, Ioan Dedean, din formație făcând parte și vestitul dansator Petre Dumbrăvan. Acompaniamentul muzical a fost asigurat de taraful tradițional format din renumitul violonist Anghel Urs, Robert Lenghel (braci) și Ștefan Ioanovici (contrabas).

După reprezentația artistică, delegația bistrițeană a fost prezentă la Biblioteca Academiei unde a avut loc slujba de sfințire prilejuită de dezvelirea unei plăci comemorative dedicate împlinirii a 150 de ani de la fondarea Academiei Române, precum și expoziția ‘Academicieni clujeni: memorie și actualitate’, ce a inclus mai multe lansări de carte, printre care și lucrarea ‘Jocul fecioresc din România’ a profesorului Zamfir Dejeu.

Slujba de sfințire a fost săvârșită de ÎPS Andrei, care a apreciat în mod deosebit evoluția dansatorilor din Șieuț și a stat de vorbă cu artiștii populari bistrițeni. De asemenea, printre cei care i-au vizionat, admirat și aplaudat pe dansatorii din Șieuț s-au numărat academicieni, profesori universitari, actorul Dorel Vișan și alte personalități clujene.

Prezența bistrițeană la manifestările culturale ce s-au desfășurat sub egida Academiei Române — Filiala Cluj-Napoca a fost girată de Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, care a oferit nu numai suport logistic, ci și îndrumare de specialitate, la eveniment fiind prezenți etnolog Emilia Ometiță — Șef Serviciu Cultură Tradițională, Ioan Simionca — maestru dans și etnolog Smaranda Mureșan — referent.

Așadar, merită consemnat un astfel de eveniment cultural de înaltă ținută, prezența la Cluj-Napoca a dansatorilor Ansamblului Folcloric ‘Ciobănașul’ din Șieuț în cadrul manifestărilor amintite făcând și de această dată cinste județului nostru, dovedindu-le astfel valoarea, ce stă nu în șlefuirea excesivă din punct de vedere coregrafic, ci în păstrarea nealterată a tradițiilor și valorilor culturale, așa cum au fost ele moștenite de la înaintași.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here