Sibiu: Fetiță de numai 4 ani operată laparoscopic de chist hidatic

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la admin@transilvanianews.com

Prof. univ. dr. Dan Sabău, medicul șef al Secției Clinice Chirurgie II a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, a ‘recidivat’ efectuând joi 12 mai 2016 o nouă intervenție chirurgicală laparoscopică, cu un grad mare de complexitate, extirpând două chisturi hidatice de 8 și 4 centimetri de la o fetiță în vârstă de 4 ani și numai 12 kilograme. Este cea de-a treia intervenție chirurgicală de acest tip realizată de profesorul Sabău în ultimele 4 luni, după ce în februarie un alt copil de 4 a ani a fost operat pentru aceeași afecțiune iar în martie un copil de 11 ani a fost operat de chist splenic.

Intervenția chirurgicală a avut loc în cadrul Clinicii de Chirurgie Pediatrică a Spitalului de Pediatrie din Sibiu, fiind realizată de o de o echipă mixtă, coordonată de Prof. univ. dr. Dan Sabău, din care au făcut parte: șef lucrări Dr. Berghea Neamțu Cristian Ștefan, medic specialist chirurgie pediatrică, Dr. Manea Alina Ștefania, medic specialist chirurgie pediatrică și Dr. Giurca Dorica, medic specialist A.T.I. în cadrul Spitalului de Pediatrie.

Echipa mixtă a mai fost completată cu Dr. Noor Hassan, medic rezident chirurgie în cadrul Secției Clinice Chirurgie II a SCJU Sibiu, cu Paraschiva Iliuț, asistent în cadrul Blocului operator al SCJU Sibiu și Vîrciu Cristiana, asistent în cadrul Blocului operator al Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu. Intervenția a durat circa 2 ore și s-a realizat în baza unui protocol scris de colaborare în chirurgia infantilă încheiat între Secția Clinică Chirurgie II a SCJU Sibiu și Clinica de Chirurgie Pediatrică, care face posibil ca și copiii să poată beneficia de multiplele avantaje ale laparoscopiei.

‘În continuare încercăm să ne facem datoria și să implementăm cu fermitate intervenția laparoscopică la copii, considerând, așa cum mai spus-o și cum o spun permanent la toate congresele de profil la care particip, că intervenția miniinvazivă are indicație principală la copil, dat fiind că acest tip de intervenție înseamnă, ca să mă exprim plastic ‘punct ochit punct lovit’ și nu ‘aruncatul cu grenada’, pentru că una e să reconstruiești după o grenadă e una și să reconstruiești după o înțepătură, crescând astfel foarte mult nivelul de eficiență, atât din perspectiva operației propriu zise cât și postoperatoriu, din perspectiva refacerii, care este extrem de importantă la copii’, a explicat Prof. univ. dr. Dan Sabău efortul său insistent de a promova chirurgia laparoscopică la pacienții de vârstă fragedă.

O familie unită

Familia X din județul Sibiu are două fete gemene în vârstă de patru ani. Din nefericire, una dintre ele, numită Y, a fost diagnosticată cu chist hidatic multiplu, fapt care i-a schimbat viața. După primirea diagnosticului, Y. a urmat timp de circa o lună un tratament specific pentru chistul hidatic — o parazitoză digestivă care necesită în mod normal și tratament medicamentos prealabil. Părinții fetei au aflat despre posibilitatea realizării unei intervenții chirurgicale laparoscopice pentru îndepărtarea chisturilor și au discutat în acest sens cu Prof. Dr. Sabău în urmă cu o lună. După ce s-a urmat tratamentul medicamentos s-a trecut și la cel chirurgical, fiind aleasă soluția miniinvazivității astfel încât micuța pacientă să sufere cât mai puțin.

Y. a fost internată în cadrul Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu, alături fiindu-i mama dar și sora sa sănătoasă, fapt care i-au făcut mai ușoară perioada internării dar și acceptarea ideii că va fi operată, lucru complicat de explicat unei copil de această vârstă. Practic, aceasta a fost argumentul care a motivat intervenția într-un spital cu specific pediatric.

Referitor la modul cum a decurs intervenția, Profesor Dr. Dan Sabău a precizat: ‘Față de cazul din februarie, cel de acum a fost ușor distinct: dacă primul copil a avut 17 kilograme, acum copilul a avut doar 12 kilograme, ceea ce înseamnă, din punct de vedere somatic, un spațiu ceva mai restrâns pentru intervenția chirurgicală, dar operația s-a desfășurat fără probleme. Cel de-al doilea chist hidatic avea o localizare particulară, chiar păcătoasă, în segmentul șapte al ficatului care este cel mai greu accesibil chirurgical dar am găsit soluția optimă cu o serie de artificii de montaj al telescopului pentru a plasa laparoscopul acolo unde trebuie. De altfel, treptat eliminăm toate barierele conceptuale care au tot întârziat introducerea chirurgiei laparoscopice la copii și insist că intervenția miniinvazivă la copii este soluția ‘de aur’ pe care o avem la dispoziție pentru a trata optimal micuții pacienți’.

Evoluția fetiței după operație este una bună, aceasta urmând să mai rămână câteva zile sub supraveghere și tratament de specialitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here