Măsuri de protecție socială pentru angajații disponibilizați de la Complexul Energetic Hunedoara

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la admin@transilvanianews.com

Persoanele disponibilizate ca urmare a reducerii activității Societății Complexul Energetic Hunedoara S.A. și Companiei Națională a Uraniului S.A. vor putea beneficia de măsuri de protecție socială, potrivit unei Ordonanțe de Urgență adoptate astăzi (11.05.2016) de Guvern. În acest sens, Guvernul a modificat Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 36/ 2013 privind aplicarea în perioada 2013-2018 a unor măsuri de protecție socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate pe baza planurilor de disponibilizare.

Prin aceste modificări, Executivul a stabilit ca pe lângă măsurile de protecție socială acordate de companii, pentru atenuarea impactului social, angajații disponibilizați ca urmare a reducerii activității celor două societăți energetice să primească și venit lunar de completare.

Potrivit OUG nr. 36/ 2013, venitul lunar de completare se stabilește odată cu indemnizația de șomaj și este egal cu diferența dintre câștigul salarial individual mediu net pe ultimele 3 luni înainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de muncă, dar nu mai mult decât câștigul salarial mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul Național de Statistică, și nivelul indemnizației de șomaj.

Venitul de completare se acordă lunar, pe perioade stabilite diferențiat, respectiv pe 12 luni pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 3 ani și până la 10 ani, 20 de luni pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 10 ani și până la 15 ani, 22 de luni pentru salariații care au o vechime în muncă cuprinsă între 15 ani și până la 25 ani și 24 de luni pentru salariații care au o vechime în muncă de cel puțin 25 de ani.

După publicarea în Monitorul Oficial a acestui act normativ, vor fi elaborate proiecte de Hotărâre pentru punerea în aplicarea a măsurilor de protecție sociale stabilite prin Ordonanța de urgență adoptată astăzi, în baza Planurilor de disponibilizare aprobate în condițiile legii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here