Alba: Concert de muzică sacră în sprijinul achiziționării sculpturii’ Cumințenia Pământului’

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la admin@transilvanianews.com

Primăria municipiului Alba Iulia și Centrul de Resurse — Academia Doamnelor Alba Iulia, în parteneriat cu Liceul de Arte ‘Regina Maria’ Alba Iulia, organizează joi, 28 aprilie, de la ora 19.30, la Catedrala Romano-Catolică ‘Sfântul Mihail’ din Alba Iulia, un ‘Concert de muzică sacră’ susținut de Valerie Cioloș-Villemin, soprana Alexia Trif, tenorul Ioan Chiciudean, Valentina Popovciuc — pian și corul de copii dirijat de Boris Rancov.

Acest concert, organizat prin campania ‘Produs din suflet pentru comunitate’, dorește să implice comunitatea locală în susținerea achiziționării de către Ministerul Culturii a operei lui Constantin Brâncuși, ‘Cumințenia Pământului’.

Realizată în 1907, ‘Cumințenia Pământului’, alături de opere precum ‘Sărutul’ și ‘Rugăciunea’, marchează cea mai apreciată perioadă de creație a lui Brâncuși.

Sculptura, care reflectă o filosofie anterioară creștinismului, prezintă o femeie concentrată asupra sa, figura degajând un mister care o transformă într-un portret universal. Atitudinea statuii sugerează un sentiment de atașament față de pământul mamă. Inițial, a fost expusă în 1910 la Muzeul Național de Artă al României.

În 1911,  ‘Cumințenia Pământului’  a fost vândută chiar de Brâncuși lui Gheorghe Romașcu, inginer și iubitor de artă. Operă a fost confiscată abuziv în 1957 și expusă în Muzeul de Artă al României. În 2012, în urma unui proces lung, operă a fost retrocedată moștenitorilor lui Romașcu, care au acceptat acum să o vândă Statului Român pentru 11 milioane de euro, jumătate din suma la care a fost evaluată opera de artă.

În urma deciziei Guvernului României și a Ministerului Culturii, achiziția operei ‘Cumințenia Pământului’ se va face printr-un efort conjugat al statului român și al cetățenilor, respectiv suma de 5 milioane de euro va fi alocată de Guvern și 6 milioane de euro vor fi colectate prin intermediul contribuțiilor voluntare ale persoanelor private și cele juridice. Astfel, sculptura lui Constantin Brâncuși, reprezentativă pentru debutul curentului modernist în artă în secolul XX și pentru întreaga sa operă, va fi accesibilă publicului larg și iubitorilor de artă.

‘Achiziționarea statuii lui Brâncuși în zilele noastre ar reprezenta cea mai frumoasă răzbunare față de urâțenia vremurilor în care splendorii minții i se răspundea cu un denunț.’ (Gabriel Liiceanu)

Mai multe informații despre această subscripție găsiți pe www.cuminteniapamantului.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here