Brașov: Educația și cultura, în programul candidatului independent Cornel G. Comșa

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la admin@transilvanianews.com

Un festival de muzica baroca si unul de muzica contemporana – proiecte ale candidatului Comșa. Infiintarea unei Facultati de Arte plastice, intre deziderate.

Saptamana aceasta candidatul independent Cornel G. Comșa a continuat detalierea programului de guvernare si dezvoltare a Brasovului, atingand doua subiecte de cele mai multe ori neglijate de politicienii romani – educatia si cultura.

Alaturi de el, in sustinerea acestor teme, s-a aflat domnul Prof. Dr. Laurențiu Beldean, un brasovean care si-a dedicat intreaga viata si cariera studiului muzicii. Domnul Beldean are trei licente si un doctorat in muzica dobandite in țară, doua masterate la Salzburg, unul la Munchen si unul la Berlin. Capodopera carierei sale insa este lucrarea de doctorat pe care o finalizeaza anul acesta la Viena, care are ca subiect Teoria complexitații si analizeaza interdisciplinar muzica, fizica cuantica si matematica structurala.

Educatia si cultura sunt strans legate si afecteaza in bine sau in rau viata unei comunitati. In functie de cat de educati suntem, ne putem plasa intre primele orase si putem aspira la a fi un model pentru restul tarii, un centru de referinta atunci cand vorbim de Romania. Lipsa de educatie, lipsa de cultura, pot plasa din pacate un oras la periferie, chiar daca din punct de vedere geografic el este “in centru”, a spus Comșa.

Plecand de la rolul esential al educatiei in societate domnul profesor Beldean a aratat ca majoritatea cetatenilor romani nu au reactii sociale consistente intrucat modul in care se face “invatarea” in scoli nu are legatura cu dezvoltarea personala, initiativa si inteligenta ci mai degraba cu frica si coercitia.

Plutirea si resemnarea intr-o societate inerta nu au cum sa duca la o cultura civica in general si la o consistenta a actului cultural in particular. Rolul unei administratii serioase, dedicate, este acela de a creea bazele unui climat propice educatiei si culturii, de a semnala intregii tari ca la Brasov se naste un nou model social, cultural si civic, care poate inspira o tara intreaga.

Intrand apoi in zona sa de expertiza, rugat fiind sa dea exemple de acte culturale care lipsesc astazi Brasovului si ar putea fi initiate cu ajutorul viitoarei administratii locale, domnul Beldean a numit urmatoarele : un festival anual de muzica baroca si un festival de muzica contemporana. Pentru ambele domnul profesor a precizat ca ar putea facilita legatura cu cei mai de seama muzicieni si renumite orchestre, pentru a consolida evenimente de impact european care ar putea fi atat de benefice Brașovului.

De asemenea, la nivel de deziderat, domnul Beldean a subliniat faptul ca Brasovul este unul dintre putinele orase-municipii importante in tara care nu are o Facultate de Arte Plastice. Fara a fi parte a atributiilor unui primar, deschiderea unei atari institutii ar insemna mult pentru cultura brasoveana, pentru cristalizarea talentelor locale si naturalizarea altora, indiferent ca vorbim de pictura, muzica, sculptura, dans sau alte specializari de care studentii s-ar putea bucura in orasul nostru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here