Hunedoara: Pericol foarte ridicat de avalanșe în masivele Retezat și Parâng

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la admin@transilvanianews.com

Salvamontiştii din judeţul Hunedoara atrag atenţia asupra riscului extrem de ridicat în ceea ce priveşte producerea unor avalanşe în masivele Retezat şi Parâng, în special la altitudini mai mari de 2.000 de metri, turiştii fiind sfătuiţi să evite traseele de creastă şi să anunţe la refugiile Salvamont orice intenţie de a pleca în drumeţie.

‘Riscul de avalanşă este maxim pentru că, la peste 2.000 de metri s-a depus un strat de zăpadă destul de mare, între 50 şi 70 de centimetri, într-un timp scurt. Pe unele feţe montane s-au declanşat deja avalanşe din cauza greutăţii zăpezii şi a peliculei de apă care s-a format între zăpada veche, îngheţată, şi cea proaspătă – mai udă, cum spunem noi’, a declarat marţi, pentru AGERPRES, şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

Potrivit acestuia, riscul crescut de avalanşe este prezent în toate zonele din Retezat şi Parâng în care există o înclinaţie mai mare de 25 de grade, îndeosebi în căldările aproape de vârfurile Judele, Peleaga sau sub vârfurile Retezat, Slăveiu şi Păpuşa. De asemenea, riscul de avalanşă este ridicat în zonele orientate spre sud, unde zăpada se topeşte şi poate porni la vale.

Salvamontiştii recomandă turiştilor care vor merge la munte să evite zonele de creastă şi să nu treacă prin locurile expuse riscului de avalanşe. În cazul în care intenţionează să plece pe trasee, atunci salvamontiştii îi sfătuiesc pe turişti să aibă în rucsac detectoarele cu emiţător în caz de avalanşă, sonde de căutare, o lopată şi o coardă.

În plus, la refugiile Salvamont din staţiunile montane sunt organizate servicii de permanenţă, iar turiştii pot afla de acolo starea traseelor, riscurile posibile şi evoluţia vremii.AGERPRES www.agerpres.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here