Cluj: Societatea civilă vrea să fie clarificate statutul și rolul prefectului

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la admin@transilvanianews.com

Coaliţia 52 şi Academia de Advocacy îşi propun să facă demersuri pentru clarificarea statutului prefectului şi a rolului acestuia în sistemul instituţional al administraţiei publice, scrie AGERPRES.

Preşedintele Academiei de Advocacy, Radu Nicosevici, a declarat, vineri, la o masă rotundă organizată la Prefectura Cluj pe tema instituţiei prefectului că guvernul actual este deschis la părerea societăţii civile pe această temă.

‘Această întâlnire face parte dintr-un ciclu de trei mese rotunde a căror sinteză este transmisă şi valorificată de actualul guvern tehnocrat. Suntem pentru prima dată în situaţia în care guvernul este interesat în afla vocea societăţii civile, a experţilor (…). Premierul a promis că peste două săptămâni va avea o nouă întâlnire cu Parlamentul României, să prezinte un punct de vedere final vizavi de instituţia prefectului’, a spus Radu Nicosevici.

La Prefectura Cluj a avut loc, vineri, în organizarea Academiei de Advocacy, masa rotundă cu tema ‘Instituţia Prefectului – între politic şi apolitic’.

Într-un material al organizatorilor se arată că ei îşi propun ‘clarificarea statutului juridic al prefectului şi, prin ricoşeu, lămurirea locului şi, respectiv, a rolului pe care prefectul îl ocupă şi, mai apoi, îl joacă, în sistemul instituţional al administraţiei publice’.

De asemenea, organizatorii dezbaterii îşi propun, în subsidiar, ‘determinarea unei reacţii adecvate a Executivului şi – prin directă şi instituţională influenţă – a Legiuitorului’, de la care aceştia aşteaptă ‘o redesenare lizibilă a statutului juridic al prefectului, din care ar trebui să facă, după caz, fie un exponent eminamente politic, fie un agent pur profesionist al administraţiei publice, ceea ce ar implica şi totala sa ‘neutralizare politică’.

Printre participanţi la masa rotundă ‘Instituţia Prefectului – între politic şi apolitic’ s-au numărat Gigi Petre, vicepreşedintele Asociaţiei Prefecţilor şi Subprefecţilor din România, subprefectul de Cluj, Zoltan Gyorke, Pavel Tuşa, preşedintele Corpului Profesional al Secretarilor din Comunele judeţului Cluj, Dacian Dragoş, profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din UBB, Cristian Clipa de la Universitatea de Vest Timişoara şi Iosif Pop, lider regional la Coliţia 52.AGERPRES www.agerpres.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here