Brașov: Cornel Comșa își dorește un oraș inteligent, un oraș verde! Vezi aici o parte din programul de guvernare

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la admin@transilvanianews.com
În această seară, de la ora 20:00, Transilvania News WEB TV va transmite în direct emisiunea ”Vocea Politică”, iar invitatul din această săptămână este candidatul independent la Primăria Brașov, Cornel George Comșa. 
Candidatul independent Cornel George Comsa dovedeste seriozitate si constanta in abordarea competitiei pentru fotoliul de primar al municipiului Brasov. Asa cum a promis saptamana trecuta, a inceput astazi sa detalieze, capitol cu capitol, proiectele sale pentru administrarea si dezvoltarea orasului nostru. Comsa a invitat alaturi de el un tanar antreprenor roman, pentru a explica modul in care cheltuielile publice pot fi diminuate intr-un oras cu o administratie eficienta.
——-
“Ne plangem mereu ca ne pleaca tinerii din tara, ne plangem ca ii educam noi si ii exploateaza strainii. Ei bine, invitatul meu de astazi este un tanar antreprenor roman, care vrea sa dovedeasca ca se poate si altfel. Emilian Bouros a terminat Webster University la Viena, s-a specializat in Stiintele afacerilor si a ales sa revina in tara si sa isi puna talentul si competentele in serviciul Romaniei. Astazi face naveta intre Vulcan si Bucuresti, aplicand ceea ce a invatat.
Va dau doar cateva exemple despre lucrurile realizate de Emilian pana la 30 de ani:
– a implementat plata prin sms la metroul bucurestean, intre primele 7 capitale din lume unde s-a realizat acest lucru, iar solutia utilizata de el a constituit la acea data o premiera mondiala;
– el si colaboratorii sai, la fel de tineri, sunt provideri de top in solutii hardware si software pentru eficienta energetica si contoare inteligente pentru apa
– a prezentat in 2010 primul proiect pilot pentru plata parcarii prin sms in Bucuresti si Targu Mures.
Astazi ne va detalia modul in care o municipalitate poate scadea semnificativ pretul pe care il plateste pentru administrarea institutiilor publice, iluminat public si alte utilitati”.
In interventia sa, Emilian Bouros a trasat conditiile generale pentru un oras eficient, SMART, adaptat cerintelor secolului XXI. A punctat de asemenea modul in care administratia locala poate implementa, gradual sau rapid solutii pentru reducerea costurilor de functionare si administrare a Brasovului viitorului, de la iluminat si termoficare, pana la cheltuielile cu institutiile publice care sunt sustinute si finantate din banii primariei.
“Stoparea plecarii oamenilor capabili din Romania depinde foarte mult si de sustinerea Guvernului, a autoritatilor locale, a oamenilor cu putere de decizie politica in general. Apreciez deschiderea pe care domnul Comsa o arata pentru sustinerea tinerilor cu idei si, implicit, a proiectului pentru un Brasov Smart. Este nevoie de oameni noi in politica si administratie, este nevoie de oameni carora sa le pese de banul public si sa aiba viziunea sa dezvolte un oras fara a-l secatui de resurse.
Propunerea prezentata astazi nu reprezinta un moft, nici o utopie, ea corespunde standardelor europene si vine in sprijinul strategiei 20/20/20 la care si Romania trebuie sa se alinieze. De asemenea, reprezinta o investitie strategica capabila sa redirectioneze fondurile ramase catre puncte cheie ale investitiilor municipale.
Cu titlu de exemplu, in Brasov, conform datelor publice, undeva intre 50 si 60 de milioane de lei se cheltuie anual pe iluminat public – energie electrica, reparatii si intretinere, extindere si modernizare – si cheltuielile de intretinere in unitatile de invatamant. Aceste sume pot fi reduse cu pana la 70% daca aplicam softurile si tehnologia despre care am vorbit.
Chiar si noul proiect de iluminat public demarat in 2013 si finalizat in 2015, in municipiul Brasov, finantat prin fonduri europene poate fi imbunatatit. Astfel, solutia noastra tehnica este atat de performanta incat nu vom mai fi nevoiti sa reducem intensitatea luminoasa in anumite momente ale noptii, ci vom pastra aceeasi intensitate, reducand costurile.
Suma investita in reparatii s-a dublat in 2015 fata de 2014 de la 5,7 milioane lei la 10,46 milioane lei – de aici rezulta faptul ca infrastructura este imbatranita si va genera cheltuieli din ce in ce mai mari. Prin urmare municipalitatea trebuie sa intervina si sa aleaga sa isi dramuiasca mai bine costurile, investind in tehnologie desteapta, curata, de secol XXI. “
——-
Dupa interventia invitatului, domnul Comsa a incercat sa contureze un portret-robot al primarului pe care brasovenii si-l doresc, portret rezultat din intalnirile avute cu cetatenii in ultima luna. Candidatul independent a aratat ca brasovenii participa la schimbarea orasului lor, ii provoaca pe candidati, le solicita lucruri si le corecteaza proiectele, luand in serios schimbarea in bine a orasului in care traim.
“In aceasta vara nu este vorba doar de schimbarea unui om, ci a unor mentalitati si practici in administratia publica. Oamenii sunt din ce in ce mai informati, iar brasovenii sunt cetateni implicati, destepti, care ne seteaza noua, candidatilor, zilnic, libertati si limite. Nu pot sa spun ca am degajat deja un set de reguli care sa defineasca modelul ideal de primar al Brasovului. Insa brasovenii mi-au descris suficient de fidel comportamentul institutional si public al acestuia si modul de relationare cu cetatenii si banul public.
Urmatoarele lucruri sunt clare pentru brasoveni:
1. S-au saturat de coruptie
– Primaria nu este un loc unde te duci sa bagi mana in buzunarul cetateanului, ci unde esti trimis pentru a gestiona eficient ceea ce ai si pentru a stimula investitiile care sa aduca bani si resurse in oras
2. S-au saturat de disputele locale
– isi doresc cooperare spre binele public, nu conflicte; trebuie sa fim parteneri, nu adversari, odata ce suntem alesi in functia publica
3. Isi doresc un primar independent
– independent de partidele politice si independent de grupurile de interese care graviteaza in jurul bugetului municipalitatii
– fara a fi neaparat un lucru sanatos pentru democratie, oamenii s-au saturat de aceleasi partide politice
4. Primarul sa serveasca institutia, nu sa si-o aserveasca
– sa se comporte ca un Ales local, nu ca un Baron local
5. Sa fie familist si sa trateze Brasovul cum isi trateaza propria familie
6. Sa fie conectat cu Europa si restul lumii
– sa poata convinge investitori – romani sau straini – sa vina in Brasov pentru a participa la revitalizarea orasului
7. Sa fie alaturi de oameni, la dispozitia lor
– brasovenii au nevoie de un primar implicat, care sa fie alaturi de ei cand au nevoie
– institutia audientei sa functioneze cu adevarat.
Iata asadar ca brasovenii vor contribui atat la programul meu de guvernare – imbunatatindu-l in fiecare zi pana la data alegerilor – cat si la trasarea modului de comportament public si institutional pe care trebuie sa il adopt in calitate de primar”, a concluzionat Comsa.
În această seară, de la ora 20:00, Transilvania News WEB TV va transmite în direct emisiunea ”Vocea Politică”, iar invitatul din această săptămână este candidatul independent la Primăria Brașov, Cornel George Comșa. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here