Alba: Municipalitatea va aloca un milion de euro pentru dotarea cu aparatură a Spitalului din Blaj

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la admin@transilvanianews.com

Administraţia locală din Blaj va investi un milion de euro în dotarea cu aparatură a Spitalului Municipal, suma fiind egală cu valoarea totală a investiţiilor de care a beneficiat unitatea în ultimii 20 de ani şi în care ministerul de resort nu a mai alocat pentru acest domeniu niciun ban din 2008, scrie AGERPRES.

Primarul Gheorghe Valentin Rotar a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că anul acesta vor fi finalizate marile proiectele de infrastructură ale oraşului, iar atenţia administraţiei locale s-a putut îndrepta astfel şi spre domeniul sănătăţii.

“Marile investiţii atât de necesare în urmă cu câţiva ani se vor finaliza anul acesta. Vom putea spune din acest punct de vedere că vom avea un oraş la cheie. Împreună cu echipa din Primărie şi cu Consiliul Local (CL) am decis să ne îndreptăm, aşadar, atenţia spre alte domenii importante vieţii noastre de zi cu zi”, a afirmat primarul municipiului Blaj.

În consecinţă, CL Blaj a adoptat în această săptămână o hotărâre privind programul de finanţare multianuală “1 000 000 de euro pentru sănătatea blăjenilor. 1 000 000 de euro în aparatură de performanţă la Spitalul Blaj”, proiect care se întinde pe durata a doi ani.

“Considerăm că printr-o dotare la nivelul cel mai înalt cu aparatură performantă, vom ţine pasul atât cu medicina modernă, dar şi cu alte unităţi medicale importante din ţară în ceea ce priveşte performanţa în îngrijirea medicală, în investigaţii şi tratamente moderne de înalt nivel care să permită pacienţilor din Blaj şi de pe Valea Tîrnavelor să fie investigaţi şi trataţi fără a se deplasa la alte spitale”, a declarat managerul Spitalului Municipal Blaj, Mihai Nemeţi.

În legătură directă cu această investiţie majoră, Spitalul Municipal Blaj a semnat deja contracte cu 16 tineri medici rezidenţi, care vor începe să profeseze în următoarea perioadă la Blaj, a menţionat Mihai Nemeţi.

Pentru partea de diagnosticare, Spitalul Municipal Blaj va achiziţiona cu banii primiţi de la Consiliul Local un computer tomograf, un aparat radiologic mobil C ARM pentru sala de operaţii ortopedie şi traumatologie, alături de un turn artroscopic. Un alt sector care va primi o atenţie specială va fi blocul operator, care va fi dotat cu un aparat laparoscopic pentru operaţii chirurgicale, acesta scurtând durata de spitalizare a bolnavilor cu peste 70%.

Dotarea secţiei de boli interne este, de asemenea, prioritară, urmând a fi instalat un sistem centralizat de monitorizare non-stop pentru pacienţii cu probleme cardiace.

Secţia de oftalmologie care, până în prezent, putea oferi doar consultaţii pacienţilor, va beneficia în curând de un tomograf în carenţa optica şi de un laser retinian, ambele asigurând necesarul pentru viitoare intervenţii chirurgicale.

Potrivit directorului economic al unităţii, Iacob Suciu, ultimii bani alocaţi de Ministerul Sănătăţii pentru dotarea cu aparatură au fost daţi în 2008, când au fost primiţi 70 000 de euro.

Înfiinţat în 1965, spitalul din Blaj are în prezent 277 de paturi şi funcţionează cu 8 specialităţi. Unitatea deserveşte peste 50 000 de locuitori din Blaj şi localităţile învecinate. AGERPRES www.agerpres.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here