Hunedoara: 65 de persoane în greva foamei la termocentrala Mintia! Persoane blocate în subteran la Mina Livezeni

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la admin@transilvanianews.com

Numărul persoanelor care au intrat în greva foamei la termocentrala Mintia, din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH), a crescut luni după amiază la 65 de lideri de sindicat şi salariaţi, aceştia fiind nemulţumiţi de faptul că administratorul special al complexului a denunţat în mod unilateral contractul colectiv de muncă, scrie AGERPRES.

În paralel, 23 de mineri de la exploatarea minieră Livezeni au anunţat că au decis să se autoblocheze în subteran, potrivit liderilor sindicali din Valea Jiului.

‘Prin denunţarea vechiului contractului colectiv de muncă se pierd la salariu circa 700-800 de lei, adică chiar 40% pentru unii dintre angajaţi. Pierdem transportul, bonurile de masă şi multe altele’, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Sindicatului Liber şi Independent din Electrocentrale Deva (SLIED), Mircea Crişovan.

În plus, liderul sindical acuză administraţia CEH că nu a ţinut cont de recomandările făcute de sindicate, care au propus încetarea raporturilor de muncă pentru 1.000 de persoane care îndeplinesc condiţiile de pensionare şi limitarea salariilor conducerii companiei la maxim 5.000 de lei. În opinia acestuia, aplicarea acelor măsuri ar fi împiedicat denunţarea contractului colectiv de muncă.

‘Toate măsurile pe care le-am cerut: adică scoaterea la pensie a 1.000 de oameni (…) reducerea salariilor la maxim 5.000 de lei, după care puteam intra toţi în şomaj ca să reducem (cheltuielile, n.r.). N-au vrut. Din cauza lor s-a denunţat contractul colectiv de muncă. De asta suntem aici! Până nu-i demite ministrul pe toţi, noi nu plecăm de aici! Să pună interimari de la Bucureşti, de unde vor!’, a afirmat preşedintele SLIED.

Sindicaliştii de la Mintia mai solicită separarea activităţilor de producere a energiei de cele de minerit, dar şi întocmirea unui program de restructurare care să ţină cont de realităţile din teren.

‘Cerem demisia conducerii Complexului, care a dus societatea în situaţia în care se află astăzi. Ei au dus complexul în insolvenţă şi tot ei fac programul de restructurare. Adică ei se schimbă între ei, din director general îl pune pe o altă funcţie de director sau şef de divizie’, a susţinut Crişovan.

Protestul angajaţilor de la termocentrala Mintia se desfăşoară în faţa sediului companiei, la faţa locului fiind prezentă luni şi o ambulanţă al cărei personal medical a monitorizat starea de sănătate a oamenilor.

În cazul în care nu se vor găsi răspunsuri favorabile la solicitările lor, energeticienii au în plan să rămână peste noapte în cantina termocentralei, aflată la ieşirea din societate. AGERPRES www.agerpres.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here