AGERPRES a organizat conferința PROTECȚIA JURNALIȘTILOR ȘI LIBERTATEA PRESEI

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la admin@transilvanianews.com

Joi, 17 martie, a avut loc conferința cu tema PROTECȚIA JURNALIȘTILOR ȘI LIBERTATEA PRESEI, în sala DREPTURILOR OMULUI a Palatului Parlamentului, organizată de către AGERPRES împreună cu ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent, FAIR-MediaSind și Federația Europeană a Jurnaliștilor (FEJ).

Conferința a abordat patru subiecte importante de discuție: protecția juridică a jurnaliștilor, măsuri tehnologice de protecție a datelor, drepturi de autor și etică, teroare și manipulare prin media.

La începutul evenimentului Alexandru Giboi, director general al AGERPRES, a afirmat: „Importanța copyrightului pentru agenție vine mai ales din faptul că știrile de agenție nu sunt protejate de drepturile de autor. Pentru noi este foarte important ca lucrurile acestea să se schimbe, pentru că, în mare parte cu asta ne ocupăm, ca agenție de presă.” De asemenea, Clive Marshall, director executiv al Press Association, a susținut importanța conținutului pentru supraviețuirea agențiilor de presă: „Supraviețuim prin vânzarea conținutului, fie că e vorba de editoriale, imagini sau date și asta face toată discuția despre copyright importantă pentru viitorul organizațiilor de media, pentru că nu avem un model de advertising”.

Cea mai importantă activitate a unui jurnalist este aceea de a căuta adevărul. (…) SUA, așa cum știți, susțin presa liberă și libertatea de exprimare. Credem că evidențierea adevărului este un semn al onoarei și un serviciu public”, a afirmat Angela L. Gemza, atașatul de presă al Ambasadei SUA în România, în cadrul evenimentului.

Cred că jurnaliștii trebuie să lucreze prin organizații internaționale, să încerce să facă guvernele să-și facă datoria de a crea un mediu în care jurnaliștii pot lucra în siguranță”, a afirmat vicepreședintele AP, John J. Daniszewski. Totodată, acesta a subliniat necesitatea agențiilor de presă, pentru ca oamenii, guvernele, factorii de decizie să-și bazeze alegerile pe informații solide.

Marius Lukošiunas, specialist programe – Sectorul Comunicare și Informații în cadrul UNESCO, a accentuat responsabilitatea guvernelor în asigurarea protecției jurnaliștilor, oferind ca exemple situațiile din Irak sau Siria. Despre pericolul ca jurnaliștii să devină victime ale terorismului în misiunile pe care le au în Irak, Siria sau Afganistan a vorbit și Erik Bjeranger, vicepreședinte al Forumului Mondial al Editorilor.

O intervenție importantă în cadrul conferinței a fost și cea a lui Ricardo Gutierrez, secretar general al FEJ, care a prezentat Platforma pentru Promovarea Protecției și Siguranței Jurnaliștilor a Consiliului Europei.

La finalul conferinței, directorul general al AGERPRES a reafirmat importanța libertății de exprimare pentru evoluția societății. „Libertatea de exprimare este expresia democrației, iar atunci când vorbim despre libertatea presei, vorbim, de fapt, despre evoluția democratică a societății”, a subliniat Alexandru Giboi.

Printre speakerii români aflați în sală s-au numărat: Mircea Toma, președinte ActiveWatch, Radu Magdin, vicepreședinte Strategikon, Augustin Jianu, director general CERT-RO, Victor Capra, blogger, Alexandru Lăzescu, redactor-șef Revista 22, Bogdan Andrei Gavrilă, antreprenor social CRSC Europe, Cristian-Dan Durleci, director general adjunct AGERPRES, Flaviu-George Predescu, fost consilier al fostului director al SRI, George Maior, Cristinel Godinac, președinte MediaSind și Leonard Paduret, președinte Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind.

Partenerul oficial al AGERPRES pentru acest eveniment a fost Autoklass Grup.

Despre AGERPRES

Fondată în 1889, AGERPRES este Agenția Națională de Presă a României. Aceasta are rolul de a oferi informații echilibrate, cu caracter imparțial, și de a fi principala sursă de informare pentru cetățenii și instituțiile din țară, dar și cea mai importantă sursă de știri despre România, în exterior. Din 1921, agenția a avut o transmisie neîntreruptă de știri și informații. Printre serviciile AGERPRES se regăsesc: fluxurile de știri tematice, serviciile și arhiva de fotografie de presă, monitorizarea de presă, serviciile video și multimedia, fluxul documentare, precum și servicii de imprimare.

www.agerpres.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here