Organizatorul marșului și mitingului de la Târgu Mureș pentru autonomia ținutului secuiesc, amendat cu 10.000 de lei

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la admin@transilvanianews.com

Preşedintele Asociaţiei Siculitas, Izsak Balazs, organizatorul principal al marşului şi mitingului pentru autonomie de la Târgu Mureş din data de 10 martie şi la care au luat parte în jur de 4.000 de persoane, a fost amendat cu 10.000 lei pentru organizarea şi desfăşurarea de adunări publice nedeclarate, neînregistrate sau interzise.

Izsak Balazs a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că a primit un proces-verbal prin care i s-a adus la cunoştinţă faptul că a fost amendat cu 10.000 lei în baza Art. 26 lit. a din Legea 60/1991 referitoare la organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, dar că va contesta amenda în instanţă, întrucât nu se consideră vinovat.

‘Nu este justificată amenda şi o vom ataca. În descriere se vorbeşte despre un marş care nu a fost autorizat şi se face referire la art. 26 din Legea 60/1991, pentru organizarea şi desfăşurarea de adunări publice nedeclarate, neînregistrate sau interzise. Adunarea noastră a fost declarată şi înregistrată, iar sentinţa (care a fost obţinută în primă instanţă dar atacată de Primăria Târgu Mureş, n.r.) face referire la numărul de înregistrare, iar toate actele legate de această adunare le-am predat şefului Jandarmeriei şi au fost preluate. Nu mi se poate reproşa că nu am colaborat cu forţele de ordine, a existat colaborare, am discutat detaliile’, a arătat Izsak Balazs.

Acesta a precizat că a mai primit o astfel de amendă şi în urma marşului şi mitingului din 10 martie 2014, de la Târgu Mureş, care a fost contestată în instanţă şi care nu are nici acum o soluţie definitivă.

În data de 10 martie, în jur de 4.000 de persoane, care au participat la o comemorare a secuilor martiri, s-au deplasat într-un marş neautorizat pe străzile municipiului Târgu Mureş pentru a depune la sediul Instituţiei Prefectului – Judeţul Mureş o petiţie în favoarea autonomiei, la îndemnul organizatorului manifestării, Izsak Balazs, liderul Asociaţiei Siculitas.

Pentru a nu mai apărea incidente de genul celor din 2014 – când protestatarii, porniţi de asemenea într-un marş neavizat, s-au îmbrâncit cu jandarmii, au aruncat petarde şi au scandat lozinci cu caracter xenofob – autorităţile au restricţionat circulaţia rutieră şi au blocat traficul rutier în zona centrului municipiului.

Manifestanţii i-au avut în frunte pe Izsak Balazs, europarlamentarul Tokes Laszlo, liderul PPMT, Szilagyi Zsolt, alături de care s-au aflat Marc Gafarot i Monjó, reprezentantul Partidului Democrat Catalan şi alţii şi au scandat lozinci pro autonomiste în faţa Prefecturii Mureş şi, pe alocuri, lozinca ‘Să piară Trianonul!’.

Mitingul de la Târgu Mureş s-a încheiat fără incidente şi imediat după acesta autorităţile au anunţat că vor analiza dacă se impune sancţionarea organizatorilor manifestării, care au îndemnat participanţii – sosiţi din ţară şi din străinătate cu peste 30 de autocare – să pornească într-un marş pe străzile oraşului, deşi nu exista un aviz din partea primarului oraşului.

Ca urmare a violenţelor din 10 martie 2014, un an mai târziu municipalitatea a avizat o manifestare comemorativă la Monumentul Secuilor Martiri, însă nu a mai fost de acord ca participanţii să plece în marş prin oraş, motiv pentru care acţiunea a fost anulată.

Asociaţia Siculitas a depus în luna martie 2015 o declaraţie prealabilă pentru organizarea manifestării în 2016, la care a primit un răspuns considerat ‘confuz’, motiv pentru care s-a adresat instanţei de contencios administrativ, care a obţinut o hotărâre, în primă instanţă, de obligare a Primăriei şi primarului din Târgu Mureş să acorde aviz.

Municipalitatea a atacat cu recurs sentinţa care o obliga să dea un aviz pentru manifestarea solicitată de Asociaţia Siculitas pentru 10 martie 2016, iar acest fapt a suspendat executarea deciziei primei instanţei, însă Izsak Balazs a hotărât organizarea comemorării, marşului şi mitingului. AGERPRES www.agerpres.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here