Mureș: Aproximativ 4.000 de persoane la un marș în favoarea autonomiei, neautorizat de autorități

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la admin@transilvanianews.com

În jur de 4.000 de persoane care au participat, joi după amiaza, la o comemorare a secuilor martiri, s-au deplasat într-un marş neautorizat pe străzile municipiului Târgu Mureş pentru a depune la sediul Instituţiei Prefectului – Judeţul Mureş o petiţie în favoarea autonomiei, la îndemnul organizatorului manifestării, Izsak Balazs, liderul Asociaţiei ‘Siculitas’, scrie AGERPRES.

Pentru a nu mai apărea incidente de genul celor din 2014 – când protestatarii, porniţi de asemenea într-un marş neautorizat, s-au îmbrâncit cu jandarmii – autorităţile au restricţionat circulaţia rutieră şi au blocat traficul rutier în zona centrului municipiului.

Manifestanţii, conduşi de Izsak Balazs, europarlamentarul Tokes Laszlo, liderul PPMT, Szilagyi Zsolt, alături de care s-au aflat Marc Gafarot i Monjó, reprezentantul Partidului Democrat Catalan, Günther Dauwen, directorul Alianţei Libere Europene  (European Free Alliance – EFA), José Mari Etxebarria, reprezentantul Partidului Naţional Basc, au scandat lozinci pro autonomiste în faţa Prefecturii Mureş şi, pe alocuri, lozinca ‘Să piară Trianonul!’.

Mitingul de la Târgu Mureş s-a încheiat fără incidente şi urmează ca autorităţile să analizeze dacă se impune sancţionarea organizatorilor manifestării, care au îndemnat participanţii – sosiţi din ţară şi din străinătate cu autocare – să pornească într-un marş neautorizat pe străzile oraşului.

În timpul manifestaţiei, o delegaţie din care au făcut parte Izsak Balazs, Tokes Laszlo, Szilagyi Zsolt, Marc Gafarot i Monjó şi alţii au depus o petiţie la Prefectura Mureş, denumită ‘Manifest de Ziua Libertăţii Secuieşti’.

În manifestul înmânat consilierului prefectului de Mureş, Ioan Iacob, se solicită autonomia ţinutului secuiesc, pe considerentul că ‘aşa procedează reprezentanţii comunităţilor maghiare din Transilvania şi toţi din lumea întreagă, care au înţeles mesajul zilei de azi, că ea nu este doar ziua comemorării martirilor, ci şi a solidarităţii, a doleanţelor noastre pe care le putem formula numai sub egida autodeterminării naţionale’.

În petiţie se arată că România nu ar îndeplini o serie de obligaţii asumate referitoare la unele documente internaţionale, nu ar lua în considerare anumite recomandări ale Uniunii Europene şi ale Consiliului Europei şi că ar ignora voinţa propriilor cetăţeni.

‘Mai mult decât atât, autorităţile atacă direct sau indirect conducătorii aleşi ai colectivităţii noastre, simbolurile noastre, generează frică prin gesturi reale sau simbolice şi printr-un şir de măsuri specifice dictaturii pentru a ne determina să renunţăm la doleanţele noastre. Este restricţionată libertatea de exprimare şi de întrunire’, se arată în petiţie.

Potrivit documentului, autonomia aşa-numitului ţinut secuiesc ‘creează condiţiile egalităţii reale şi depline pentru colectivitatea autohtonă secuiască-maghiară’. În acesta se mai subliniază că pentru obţinerea statului de autonomie a aşa-zisului ţinut secuiesc, iniţiatorii doresc dialog şi cooperare cu Guvernul României, că există o şansă a dialogului deschis şi sincer, întrucât acest statut ‘nu lezează unitatea teritorială a României şi nici suveranitatea de stat, nu lezează drepturile cetăţenilor de naţionalitate română din ţinutul secuiesc şi nu este contrară prevederilor Constituţiei României’.

‘Refuzul dialogului în schimb încurajează apariţia extremismului. În spiritul celor prezentate cerem: ţinutul secuiesc să formeze o regiune administrativă şi de sine stătătoare, investită cu competenţe specifice. Acest statut de drept public să fie garantat prin lege, legea autonomiei ţinutului secuiesc. În vederea adoptării acestei legi, Guvernul să înceapă dialog cu reprezentanţii legali a Ţinutului secuiesc, cu Consiliul Naţional Secuiesc şi cu autorităţile locale secuieşti. Guvernul României să respecte necondiţionat tratatul bilateral încheiat între România şi Ungaria, privind înţelegerea, cooperarea, buna vecinătate, cu atenţie deosebită asupra art. 15/9, prin care părţile se angajează să nu schimbe componenţa naţională a zonelor populate de comunităţi naţionale’, se mai arată în manifest. AGERPRES

www.agerpres.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here