Alba: Sindicatul Viitorul Mineritului Roșia Montană cere demisia ministrului Culturii

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la admin@transilvanianews.com

Sindicatul ‘Viitorul Mineritului’ (SVM) din Roşia Montană cere demisia ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, reprezentanţii sindicatului afirmând că ministrul ‘calcă în picioare istoria şi tradiţiile milenare ale comunităţii”, scrie AGERPRES.

‘Domnule ministru al Culturii, faceţi un gest de “utilitate” publică şi daţi-vă demisia!’, se arată în comunicatul SVM, dat publicităţii după ce Vlad Alexandrescu a afirmat că doreşte să transforme galeriile subterane de la Roşia Montană într-un obiect de utilitate internaţională.

Sindicaliştii, susţinători ai proiectului Roşia Montană Gold Corporation, subliniază că ei au crezut şi cred în minerit.

‘Nu este vorba despre o halucinaţie colectivă, aşa cum declaraţi ironic, ci este vorba despre o meserie, datorită căreia localităţi ca Roşia Montană şi Abrud există astăzi. (…). Noi nu suntem tehnocraţi şi nici mari savanţi, ci doar oameni simpli, care au lucrat la mină, dar cu tot respectul vă spunem că e ruşinos să vă folosiţi de nişte vorbe goale minţind românii că zona noastră o să fie salvată şi o să renască prin diverse proiecte ipotetice’, arată sursa citată.

SVM îi mai transmite ministrului Culturii că fără mineri nu va putea să transforme galeriile romane de la Roşia Montană într-un obiect de utilitate internaţională.

‘Stimate domnule ministru, aflaţi că nu veţi putea face acest lucru fără aceşti mineri, galeriile despre care faceţi vorbire nu pot fi utilizate şi pregătite pentru turiştii pe care îi aşteptaţi dumneavoastră fără aceşti mineri, pe care dumneavoastră îi blamaţi şi umiliţi’, se menţionează în comunicat.

SVM mai susţine că ministrul Culturii a jignit o întreagă comunitate.

‘Diferenţa este aceea că minerii sunt oameni de onoare care prin truda lor şi credinţa în Dumnezeu au creat istoria Roşiei Montane, în vreme ce dumneavoastră sunteţi cel care în mod voit călcaţi în picioare istoria şi tradiţiile milenare ale comunităţii’, se mai menţionează în comunicatul dat publicităţii de SVM.

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a afirmat marţi că doreşte să transforme galeriile subterane de la Roşia Montană într-un obiect de utilitate internaţională şi susţine că administraţia locală din această zonă este încă “mental blocată” în proiectul Roşia Montană Gold Corporation.

“Încercăm să găsim soluţii, axele de finanţare, din proiectele europene, care să permită o schimbare de fond acolo, astfel încât lucrurile să nu se oprească la patrimonializare, ci să asigure o perspectivă de dezvoltare durabilă. Acest lucru va reuşi, pentru că am mobilizat tot Guvernul pentru chestia asta şi aşa cum s-a lansat un program împotriva sărăciei, tot aşa Roşia Montană va deveni un motor în sprijinul dezvoltării durabile a zonei”, a spus, marţi, ministrul, într-o întâlnire informală cu presă.

Alexandrescu a precizat că “a readus Roşia Montană pe agenda publică după o perioadă în care ea fusese uitată sau considerată caducă” şi a adăugat că îşi doreşte să transforme “cei 7 km de galerii subterane într-un obiect de utilitate internaţională”.

“Că vreau să vadă şi alţii, şi turiştii care vin în România ce-i pe acolo. Nu numai un miner care-şi pune un lămpaş şi intră înăuntru. Chiar lucrul ăsta nu mă interesează. Mă interesează să-i transform, într-adevăr, într-un obiect de utilitate internaţională. Asta e la Roşia Montană. Gold Corporation nu e la Roşia Montană. E o halucinaţie colectivă”, a susţinut ministrul.

În opinia acestuia, Gold Corporation ”a vânturat un fel de fantasmă în care au crezut unii dintre locuitorii din zonă”.

“Acest lucru se poate explica psihologic. Gold Corporation a vânturat un fel de fantasmă în care au crezut unii dintre locuitorii de acolo. Dar nu toţi. Câinii cu covrigi în coadă. Dar nu exista niciun fel de covrig. Şi nu exista nici un câine. Lor le trebuie un anumit timp, probabil, să iasă din această halucinaţie colectivă, care nu a creat decât dezastre, pentru că i-a arestat, i-a capturat mental într-un proiect care nu există. E un lucru de care s-a vorbit de 15 ani, dar care nu s-a putut concretiza. Nu există”, a arătat Alexandrescu. AGERPRES www.agerpres.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here