Alba: Poştaşi care deservesc abonaţi din 20-25 de sate, fără concediu de odihnă de câțiva ani

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la admin@transilvanianews.com

O mare parte dintre agenţii poştali din Alba, din care unii deservesc zilnic abonaţi din 20-25 de sate, nu şi-au mai efectuat de doi-trei ani concediul de odihnă decât scriptic, aceştia neputând fi înlocuiţi deoarece în comunele respective există câte un singur salariat al companiei, a atras atenţia, marţi, conducerea filialei Alba a Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România (SLPR), scrie AGERPRES.

‘Principala noastră revendicare este acordarea concediilor de odihnă pentru funcţiile unice, la agenţii poştali şi la factorii de circumscripţie. În aceste localităţi, noi avem câte un singur salariat. El, conform Codului muncii, ar trebui să plece în concediu o dată pe an, minimum 25 de zile, dar acelaşi Cod al muncii interzice, prin articolul 83, angajarea pe funcţii unice. Noi dorim completarea acestui articol în aşa fel încât să poată fi efectuate concediile de odihnă’, a declarat, într-o conferinţă de presă, preşedintele SLPR – filiala Alba, Nicolae Albu.

Sindicalistul a menţionat că este ‘o mare problemă’ cea cu care se confruntă cei 129 de agenţi poştali şi factori rurali de circumscripţie din judeţul Alba încadraţi pe funcţii unice.

‘Începând din 2012-2013, nu s-au mai acordat concedii. Sunt acordate doar fictiv, pe hârtie. Pe zona de munte, unde sunt peste 20 de kilometri la fiecare agent şi zeci de kilometri între agenţii, fizic nu s-au efectuat deloc. Ei figurează că şi-au făcut concediile, dar nu se poate face fizic, nu că nu vor’, a susţinut Nicolae Albu.

El a spus că, de exemplu, poştaşii din Munţii Apuseni parcurg zilnic uneori peste 25 de kilometri, aşa cum se întâmplă în Avram Iancu, Sohodol, Mogoş, Bistra, Lupşa, Întregalde, unde sunt şi până la 24 de sate şi cătune deservite de câte un agent. ‘E suficient să ai un singur ziar şi o singură factură, trebuie să te duci până în cătunul respectiv’, a explicat sindicalistul.

La rândul său, vicepreşedintele Sindicatului, Cosmin Chirilă, a subliniat că Poşta, fiind furnizor de serviciu universal, angajaţii sunt obligaţi, indiferent de tipul trimiterii, să ajungă în fiecare localitate din România, pentru a distribui diverse facturi.

Sindicaliştii mai cer creşterea salariului, într-o sumă fixă, deblocarea şi ocuparea imediată a posturilor vacante rezultate din normare, achiziţionarea în regim de urgenţă a reţelei informatice şi a unor softuri performante, aprovizionarea constantă şi la timp a necesarului de consumabile, imprimate, formulare, precum şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, în special în centrele de tranzit.

‘Sunt nişte cereri de bun simţ. Trebuie găsită până la urmă o soluţie. Poştaşii ne-au spus că dacă nu se rezolvă aceste probleme stringente, vor opri activitatea. Este o perioadă tensionată’, a conchis preşedintele SLPR – filiala Alba.

În judeţul Alba, Poşta are în jur de 500 de angajaţi, din care aproape 450 sunt membri de sindicat. AGERPRES

www.agerpres.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here