Un patrimoniu vechi de sute de ani este pus în pericol! Arhivele Primei Școli Românești, în prag de dispariție

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la admin@transilvanianews.com
FOTO: Transilvania News
FOTO: Transilvania News
FOTO: Transilvania News
FOTO: Transilvania News
FOTO: Transilvania News
FOTO: Transilvania News

Zeci de mii de documente și mii de cărți de mare valoare istorică sunt puse în pericol din cauza spațiului în care acestea sunt depozitate. Vorbim despre arhivele de la Prima Școală Românească, aflată în Șcheii Brașovului, acolo unde clădirea în care se află întreg patrimoniul, stă să cadă. Pereții sunt crăpați, acoperișul este degradat, iar atunci când plouă, apa se infiltrează prin acoperiș. Pentru a salva ceva, reprezentanții Primei Școli Românești fac apel la populație, printr-o campanie denumită ”Donați un leu pentru muzeu!”.

Aproximativ 6.000 de cărți vechi și 30.000 de documente aflate într-o clădire din 1773. Conform reprezentanților Primei Școli Românești, o bună parte din arhivă nici măcar nu a fost cercetată, acolo aflându-se documente chiar din secolul XXI.

”Ele în speță sunt valori ale culturii naționale, dar nu numai. Avem foarte mult patrimoniu internațional, prima carte slavă din lume, prima Biblie a rușilor, istoria Transilvaniei scrisă de nemți la Nurnberg, v-am dat niște exemple. Dar cel mai vechi document este din secolul XXI, un manual de școală. Avem cărți a lui Coresi care și-a tipărit prima dată în Limba Română. Avem foarte mult patrimoniu din tipografiile din Țara Românească, Moldova și desigur, Transilvania, deci o istorie națională concentrată într-un spațiu arhivistic pe lângă Prima Școală Românească.” A declarat pentru Transilvania News, Vasile Oltean, director Prima Școală Românească.

FOTO: Transilvania News
FOTO: Transilvania News
FOTO: Transilvania News
FOTO: Transilvania News

Deși au fost făcute mai multe sesizări către autoritățile statului, acestea au rămas însă, indiferente. Singura speranță este pusă acum în oameni. Reprezentanții Primei Școli Românești au lansat campania ”Donează un leu pentru muzeu!” în speranța că vor reuși să colecteze banii necesari reabilitării arhivei muzeului. În plus, muzeul este întreținut exclusiv din banii obținuți de pe biletele de intrare. Din păcate, turiștii sunt puțini, iar banii strânși lună de lună, sunt insuficienți pentru a putea acoperi cheltuielile de întreținere, astfel că profesorul Vasile Oltean este nevoit să pună banii de la el, ca muzeul să nu acumuleze datorii.

”Am apelat public, solicităm, de unde se poate, susține financiar, pentru a începe lucrările de reabilitare, restaurare a acestei clădiri.” A mai spus, Vasile Oltean.

Turiștii care ajung la Brașov, găsesc cu greu Prima Școală Românească și asta pentru că nu este semnalizată corespunzător. Există un singur afiș în Piața Unirii, iar autocarele turiștilor nu pot parca în apropiere, singura parcare fiind la câțiva kilometri.

Prima Școală Românească se află în curtea Bisericii Sfântul Nicolae din Șcheii Brașovului, și datează din anul 1760. Prețul unui bilet de intrare este de 5 lei pentru adulți și 3 lei pentru elevi și studenți.

FOTO: Transilvania News
FOTO: Transilvania News

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here