Brașov: Reparațiile la turnul Bisericii Evanghelice din Roadeș încep în martie! La Rotbav, anul viitor

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la admin@transilvanianews.com

Lucrările de refacere a turnului Bisericii Evanghelice din Roadeş, prăbuşit săptămâna trecută joi, vor începe în regim de urgenţă, iar la Biserica Evanghelică din Rotbav, a cărui turn s-a prăbuşit două zile mai târziu, reparaţiile vor demara cel mai probabil anul viitor.

“La Roadeş, lucrările vor începe în luna martie şi vor dura o lună. Am încercat să găsim constructorul adecvat unor asemenea intervenţii şi se pare că l-am găsit la Odorheiul Secuiesc. Este o echipă dispusă să înceapă chiar de săptămâna viitoare. Acolo discutăm de clopotele care au rămas în turn, discutăm de o structură din lemn care este puţin agăţată în aer. O macara de mare capacitate ne trebuie ca să trecem peste zidurile de sprijin pentru a le păstra intacte. Se va apela şi la alpinişti utilitari pentru că disciplina în muncă este obligatorie. La Roadeş se va merge pe consolidare şi pe refacerea turnului, folosind schelete metalice interioare care preiau balansul clopotelor. (…) În schimb la Rotbav, biserica este în colaps mare. Cel mai probabil refacerea acesteia va începe anul viitor, dacă se vor accesa fonduri europene”, a declarat luni, într-o conferinţă de presă la Braşov, arhitectul Consistoriului Superior al Bisericii Evanghelice C.A din România, Emil Crişan.

El a adăugat că, dacă la Rotbav nu au existat semne despre pericolul iminent, prăbuşirea turnului fiind surprinzătoare, la Roadeş existau fisuri care urmau să fie remediate în cadrul unui proiect cu finanţare europeană, pe exerciţiul financiar 2014-2020.

Până la aflarea rezultatelor expertizei specialiştilor, printre posibile cauze ale prăbuşirii turnului de la Roadeş sunt distrugerea lentă în timp şi efecte ale unor reparaţii anterioare (cămăşuirea turnului), iar la Rotbav, circulaţia rutieră susţinută în imediata apropiere a Bisericii Fortificate, aflată pe Drumul European E60.

Conform lui Crişan, orga de la Roadeş va fi adusă, până la finalizarea lucrărilor, la Biserica Neagră din Braşov.

Ortwin Hellmann, curatorul districtual Braşov, prezent la conferinţa de presă, a afirmat că una dintre problemele majore ale bisericilor fortificate este că, dacă înainte de perioadele de emigrare, Biserica Evanghelică avea 250.000 de membri, după emigrare au mai rămas 12.000 cu responsabilitatea administrării a 250 de lăcaşuri de cult din care 160 biserici fortificate vechi de peste 700 de ani.

Potrivit lui Hellmann, la Roadeş mai sunt 42 de membri ai Bisericii Evanghelice, iar la Rotbav 12, în comunitatea evanghelică, număr insuficient pentru a susţine financiar reparaţiile care se impun la aceste biserici.

Deocamdată, pentru Biserica Evanghelică din Roadeş există un proiect pentru accesarea de fonduri europene, în valoare de 300.000 de euro, dar cel mai probabil lucrările de consolidare care urmează să se efectueze depăşesc această sumă. Proiectul a fost avizat de Direcţia de Cultură Braşov, anul trecut în luna aprilie, în acest moment aşteptându-se deschiderea liniilor de finanţare pe exerciţiul financiar 2014-2020. În aceste condiţii, o parte din bani vin de la comunitatea evanghelică din Germania.

Reprezentanţii Bisericii Evanghelice au precizat că săptămâna viitoare se vor prezenta la Ministerul Culturii pentru a discuta pe larg problemele apărute la cele două biserici, inclusiv problema financiară.

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a anunţat duminică, pe pagina de facebook, constituirea unui fond de urgenţă pentru patrimoniu, pentru a finanţa intervenţii rapide în cazuri de colaps, dar şi de punere în siguranţă.

O parte din turnul Bisericii Evanghelice din Roadeş de secolul al-XV-lea s-a prăbuşit joia trecută, iar turnul bisericii evanghelice fortificate din Rotbav, care datează din secolul al XIII-lea s-a prăbuşit în noaptea de vineri spre sâmbătă. De asemenea, s-a surpat şi o parte din zidul bisericii, pagubele la Rotbav fiind mult mai mari decât la Roadeş.

Fundaţia Biserici Fortificate împreună cu Biserica Evanghelică C.A din România au lansat un apel de donaţie pentru Biserica din Roadeş, cu scopul de a ajuta Consistoriul Districtual Braşov pentru a lua măsurile urgente ce se impun pentru securizarea turnului. AGERPRES

www.agerpres.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here