Guvern: Reglementări privind evaluarea activității și a conduitei polițistului

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la admin@transilvanianews.com

Guvernul a aprobat astăzi proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, prin care sunt introduse noi reglementări referitoare la evaluarea activității și a conduitei polițistului, fiind puse astfel în acord prevederile din Statutul polițistului cu decizia Curții Constituționale, care a stabilit că evaluarea activității și a conduitei polițistului ține de statutul acestuia și, prin urmare, trebuie reglementată prin lege organică și nu printr-o metodologie aprobată prin ordin al ministrului afacerilor interne, așa cum este în prezent.

Prin proiectul de lege aprobat astăzi se reglementează printre altele:

* perioada în care se realizează evaluarea activității și a conduitei polițistului;

* intervalul de timp în care se realizează evaluarea de serviciu;

* persoanele care au competența de a realiza, respectiv de a aproba evaluarea de serviciu;

* criteriile de evaluare a activității profesionale și a conduitei;

* calificativele care pot fi obținute, respectiv ‘foarte bine’, ‘bine’, ‘satisfăcător’, ‘nesatisfăcător’;

* procedura de comunicare și de contestare a rezultatului evaluării;

* echivalarea rezultatelor obținute prin alte proceduri de evaluare (în situațiile în care polițistul își desfășoară activitatea fie în cadrul unor organisme interne, fie organisme internaționale)

Informatii suplimentare:

În prezent, raporturile de serviciu ale polițiștilor sunt reglementate prin Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, cu modificările și completările ulterioare, care delegă ministrului afacerilor interne dreptul de stabilire, prin ordin, a metodologiei privind evaluarea polițistului.

Prin decizia nr. 637 din 13 octombrie 2015, Curtea Constituțională a admis excepția de neconstituționalitate a unor prevederi privind evaluarea activității și a conduitei polițistului, constatând că evaluarea activității și a conduitei polițistului ține de statutul acestuia și, prin urmare, trebuie reglementată prin lege organică.

Proiectul de act normativ a fost postat spre consultare publică, în data de 23 decembrie 2015, la adresa: http://www.mai.gov.ro/index05_1.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here