Mureș: Transplantul de cord la primul pacient român cu implant de inimă artificială, finalizat cu succes

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la admin@transilvanianews.com

Operaţia de transplantare a unui cord primului pacient român care a avut implantat un dispozitiv de reglare a debitului cardiac a decurs normal, intervenţia durând aproximativ cinci ore, a declarat joi şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, dr. Horaţiu Suciu.

‘La scurt timp după ce am realizat primul transplant cardiac de anul acesta ne bucurăm să vă informăm că am reuşit să efectuăm încă o intervenţie, de această dată o intervenţie mai specială, pentru un pacient mai special al nostru, un vechi pacient pe care îl avem în evidenţă de peste un an de zile, un pacient la care în urmă cu un an s-a implantat un dispozitiv de asistare mecanică a circulaţiei, aşa-numita inimă artificială. Acest dispozitiv a fost foarte bine tolerat, dar el era menit doar să asigure supravieţuirea pacientului până la momentul în care era disponibilă o inimă pentru el. Fiind un pacient tânăr, de 46 de ani, transplantul este singura metodă prin care putea fi vindecat. Ne bucurăm că am primit un cord foarte bun de la un donator în vârstă de 27 de ani din Timişoara. În cursul nopţii o echipă de specialişti din clinica noastră, condusă de dr. Cosmin Opriş a prelevat cordul de la Timişoara, cordul a venit pe cale aeriană, în jurul orei 10,00 a ajuns în Târgu Mureş. A fost o intervenţie mai dificilă, fiind vorba de o reintervenţie, un pacient operat pe cord deschis în urmă cu un an. Din punct de vedere tehnic, lucrurile au fost un pic mai dificile, dar cordul se comportă foarte bine şi pentru acest moment suntem mulţumiţi de rezultat’, a declarat dr. Suciu.

Potrivit doctorului, partea dificilă a intervenţiei a fost extragerea cordului pacientului, care avea implantat dispozitivul de reglare a debitului cardiac, întrucât intervenţiile pe pacienţii deja operaţi pe cord deschis sunt destul de greu de realizat.

Dr. Suciu a spus că pacientul va avea nevoie de o săptămână pentru a părăsi secţia ATI, dar că, după cum a decurs intervenţia, nu se aşteaptă la complicaţii.

Intervenţia de joi, de la IUBCvT Târgu Mureş este o premieră naţională, întrucât a constat în transplantarea unui cord primului pacient român care a avut implantat un dispozitiv de reglare a debitului cardiac, denumit inimă artificială.

În urmă cu un an, la IUBCvT Târgu Mureş, o echipă condusă de dr. Horaţiu Suciu, asistat de dr. Bojan Biocina din Croaţia şi dr. Peter Branecky din Germania, a efectuat primul implant de reglare a debitului cardiac din România.

La acel moment, inima artificială a fost implantată unui pacient în vârstă de 44 de ani din Suceava, dispozitivul fiind introdus în interiorul ventriculului stâng, iar acesta absoarbe tot sângele din ventricul punând în repaus muşchiul inimii care nu făcea faţă acestei sarcini.

Dr. Suciu spunea că acest tratament modern este un procedeu complementar, vine în ajutorul pacienţilor cu insuficienţă cardiacă severă, care le oferă şansa de a supravieţui până la efectuarea unui transplant de cord.

Acesta a arătat că există pacienţi care stau de 6-7 ani pe un astfel de dispozitiv şi că, începând din 15 ianuarie 2015, România se aliniază unor standarde internaţionale în tratamentul modern al insuficienţei cardiace.

În Germania, procedura a fost introdusă din anii 2007-2008, iar în Croaţia, în 2008. AGERPRES

www.agerpres.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here