Maestrul Cristian Mandeal revine la Sibiu după 10 ani. Toate biletele au fost epuizate

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la admin@transilvanianews.com

Filarmonica de Stat Sibiu a programat pentru joi, 11 februarie 2016, un concert simfonic ce îl readuce în fața publicului sibian pe maestrul Cristian Mandeal. Alături de el, pe scena sălii Thalia va mai urca solista Oxana Corjos. Programul concertului cuprinde compoziții semnate Robert Schumann și Johannes Brahms. Toate biletele pentru acest concert au fost epuizate. Evenimentul este realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sibiu.

Cristian Mandeal revine la Sibiu după o absență de 10 ani. ‘Este o prezență remarcabilă, care ne bucură enorm și care va face din concertul de joi un eveniment muzical excepțional, unul dintre cele mai importante din această stagiune’ a declarat Ioan Bojin, director general al Filarmonicii de Stat Sibiu.

Programul concertului cuprinde ‘Simfonia a IV-a în re minor, op. 120’ de Robert Schumann și ‘Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră în Si bemol major, op.83’ de Johannes Brahms.

‘Am avut o întâlnire foarte bună cu orchestra din Sibiu, o orchestră nouă, proaspătă, cu un potențial diferit — în sensul bun al cuvântului — față de cea pe care am întâlnit-o în urmă cu 10 ani. Acești tineri sunt foarte bine pregătiți instrumental și au un apetit pentru muzică, un apetit determinant în a crea performanță. Nu poți face muzică decât cu plăcere, cu dorința și ambiția de a o realiza’ a spus maestrul Cristian Mandeal.

Biletele pentru acest concert au fost puse în vânzare luni, 8 februarie, prețul unui bilet fiind de 16 și 20 lei. Toate biletele au fost epuizate.

Notorietatea, pe plan național și internațional, de care se bucură astăzi maestrul Cristian Mandeal, este rodul unei remarcabile activități profesionale, neîntrerupte timp de patru decenii.

Absolvent al Conservatorului ‘Ciprian Porumbescu’ (Universitatea Națională de Muzică București), specialitățile pian, dirijat, compoziție, s-a perfecționat la Berlin cu Herbert von Karajan (1980) și la München cu Sergiu Celibidache (1990). După ce, succesiv, a fost Dirijor permanent al Filarmonicilor din Târgu Mureș și Cluj, îl găsim Dirijor principal (1987-2010) și Director general (1991-2010) al Filarmonicii ‘G. Enescu’ București, perioadă în care a ridicat nivelul acestei instituții la standarde foarte înalte, recunoscute atât în țară cât și în străinătate. A fost, de asemenea, Director artistic al Festivalului și Concursului Internațional ‘George Enescu’ (edițiile 2001 și 2003).

Corespunzător perioadei în care maestrul a fost dirijor și director al filarmonicii bucureștene se pot enumera o serie de realizări care i se datorează în exclusivitate: înnoirea repertorială, promovarea muzicii românești, optimizarea statutului artiștilor, turneele internaționale (40 în peste 100 de locații), înregistrările pe CD sau DVD, înființarea Orchestrei de cameră, prezența constantă în Festivalul ‘G. Enescu’, bogata serie de concerte extraordinare de rezonanță internațională.

În străinătate Cristian Mandeal a condus sute de concerte ca invitat al celor mai reputate orchestre de pe mapamond (marile orchestre din Germania, Anglia, Italia, Spania, Israel, Portugalia, Belgia, Franța, Suedia, Finlanda, Danemarca, Olanda, Rusia, Cehia, Polonia, Bulgaria, Serbia, Croația, Japonia, Brazilia ș.a.), în patru continente, 36 de țări și 32 de capitale. A fost invitatul a numeroase festivaluri (‘George Enescu’, Primăvara la Praga și Toamna la Praga, festivaluri de la Tokyo, Edinburgh, Bloomington, Copenhaga, San Sebastian, Hanovra, Istanbul, Ankara, Atena, Salonic, Lisabona, Santander, Brescia, Ravello, Brno, Bratislava, Ostrava, Belgrad etc.), dirijând în mari săli de prestigiu (Opera de Stat din Viena, Konzerthaus Viena, Sala Mare a Festivalului de la Salzburg, Sala Mare a Filarmonicii din Berlin, Konzerthaus Berlin, Neues Gewandhaus Leipzig, Concertgebow Amsterdam, Alte Oper Frankfurt, Gasteig München, Smetana Hall Praga, Grand Auditorio Madrid, Palau de la Musica Barcelona, Auditorio di Santa Cecilia, Santory Hall Tokyo, Tonhalle Zurich, Lucerne Festival Hall etc.), în compania unor renumiți soliști ai zilelor noastre (Radu Lupu, Ileana Cotrubaș, Alicia de Larrocha, Ivo Pogorelić, Krystian Zimerman, Nelson Freire, Grigori Sokolov, Boris Berezovski, Ivry Gitlis, Leonidas Kavakos, Maxim Vengerov, Vadim Repin, Victoria Mulova, Shlomo Minz, Frank Peter Zimmermann, Mstislav Rostropovici ș.a.).

În afara pozițiilor pe care le-a ocupat în România, Cristian Mandeal a fost, în paralel, Director artistic al Northern Israeli Orchestra (Haifa 1999-2002), al Orquesta National de Euskadi (San Sebastian 2001-2008), Dirijor rezident al Orchestrei ‘Haydn’ di Bolzano e Trento (Italia 2000-2003), Principal Guest Conductor al Orchestrei ‘Halle’ (Manchester 2005-2010), Pricipal Guest Conductor al Copenhagen Philharmonic (2006-2013) și al Filarmonicii din Belgrad (2006-2007).

Cristian Mandeal a dirijat peste 60 de prime audiții ale unor compozitori străini și, mai ales, ale unor compozitori români, unele dintre acestea fiindu-i dedicate. Este un neobosit promotor al lui George Enescu, al cărui muzică a dirijat-o constant în jurul globului.

Cristian Mandeal a însumat sute de minute de înregistrări speciale pentru Radio România, Südwest Deutsche Rundfunk, Baden Baden Germania, BBC Radio 3 Londra, Radiotelevizija Slovenia Ljubliana, cât și pentru Electrecord.

Maestrul Cristian Mandeal a primit numeroase distincții românești sau străine, printre care: Cavaler și membru în Consiliul de onoare al Ordinului Național ‘Pentru merit’ — Mare Cruce, Ordinul ‘Steaua solidarității italiene’ — Mare Ofițer, Ordinul ‘Credință și virtute’ — Mare Ofițer, Ordinul internațional ‘Demolay’, Premiul Uniunii Compozitorilor din România, Premiul Fundației Culturale Române, Premiul Radio România, Premiul de Excelență al Forumului Muzical Românesc, Premiul Uniunii Interpreților, Coregrafilor și Criticilor Muzicali, Premiul Anului al revistei Actualitatea muzicală, Premiul ‘Ionel Perlea’, Premiul ‘Dinu Lipatti’, Premiul ‘Mihail Jora’, Medalia ‘Meritul Cultural’ Clasa I, nominalizare la premiul ‘Zece pentru România’. Este cetățean de onoare al orașului Brașov și Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică din Cluj-Napoca.

Născută la București, într-o familie de muzicieni, Oxana Corjos începe studiul pianului la o vârsta fragedă (cu profesoarele Ana Pitiș și Ioana Minei), absolvind Universitatea Națională de Muzică București (la clasa maestrului Dan Grigore).

Este laureată a concursurilor de la Senigallia (1981 și 1983), Barcelona (1986), Roma (1991) și distinsă cu premiul ‘Cella Delavrancea’ pentru activitatea meritorie desfășurată în domeniul culturii (1992) și cu diploma de merit ‘Incontri Internazionali di Musica Classica’ Sorrento.

A apărut în numeroase emisiuni de radio și televiziune și a realizat înregistrări speciale pentru Radiodifuziunea Română, cu lucrări de Bach, Mozart, Beethoven, Musorgski, Debussy, R. Strauss, Prokofiev, unele dintre ele fiind preluate de Radiodifuziunea din Bruxelles.

Oxana Corjos relevă prin fiecare apariție scenică un remarcabil talent muzical dublat de o tehnică pianistică desăvârșită. Considerată una dintre cele mai notabile prezențe pianistice ale generației sale, Oxana Corjos este printre puținii muzicieni români afirmați după 1990, cu o activitate concertistică de anvergură și un repertoriu impresionant (de la Bach și Mozart până la Rachmaninov și Ravel), fiind apreciată, în mod special, pentru interpretarea celor două concerte de Brahms.

A susținut peste 300 de concerte sub bagheta unor importanți dirijori români și străini: Cristian Mandeal, Emil Simon, Petre Sbârcea, I. Ionescu-Galați, Gheorghe Costin, Corneliu Dumbrăveanu, Nicolae Moldoveanu, Ovidiu Bălan, Jin Wang, Misha Katz, Cem Mansur, Gian Luigi Zampieri, Adrian Sunshine, Jan Stulen etc.

A colaborat cu orchestre reprezentative din România: Orchestra Filarmonicii ‘George Enescu’, Orchestrele Radio București, Orchestra Română de Tineret, orchestrele Filarmonicilor din Cluj, Iași, Timișoara, Sibiu, Oradea, Craiova, Bacău, Botoșani, Târgu-Mureș, Arad etc.

Oxana Corjos a concertat și pe scene prestigioase din Italia, Spania, Germania, Macedonia, Republica Moldova, Elveția. Sunt de remarcat evoluțiile recente de la Academia Santa Cecilia Roma sau Tonhalle Zürich. A fost invitată la deschiderea festivalurilor Toamna Muzicală Clujeană (2013) și ‘Gustav Mahler’ Toblach (2015).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here