Intervenție chirurgicală unică, realizată la SIBIU

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la admin@transilvanianews.com

Prof.univ.dr. Dan Sabău, medicul șef al Secției Clinice Chirurgie II a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, a efectuat joi 4.02.2016 o complexă intervenție chirurgicală laparoscopică, extirpând două chisturi hidatice de la un copil de numai 4 ani și două luni. Intervenția chirurgicală a avut loc în cadrul Clinicii de Chirurgie Pediatrică a Spitalului de Pediatrie din Sibiu și la aceasta au participat Dr. Manea Alina Ștefania, medic specialist chirurgie pediatrică și Dr. Giurca Dorica, medic specialist A.T.I. în cadrul Spitalului de Pediatrie. Echipa mixtă a mai fost completată cu Dr. Noor Hassan, medic rezident chirurgie în cadrul Secției Clinice Chirurgie II a SCJU Sibiu și asistent Petrescu Laura, în cadrul aceleiași secții a spitalului județean.

Unicitatea intervenției a fost dată de vârsta extrem de fragedă a pacientului. Operația a durat circa 2 ore și s-a realizat în baza unui protocol scris de colaborare în chirurgia infantilă realizat între Secția Clinică Chirurgie II a SCJU Sibiu și Clinica de Chirurgie Pediatrică.

Chistul hidatic, un diagnostic dur

Problemele lui Artin, un băiat de patru ani și două luni din București, au început acum șase luni, când în urma unui control medical, copilul a fost diagnosticat cu chist hidatic. De atunci și până să ajungă la Sibiu, părinții acestuia au încercat fără succes să găsească o soluție care să fie cât mai puțin traumatizantă pentru copil.

‘Problemele noastre au apărut în luna august (n.a. — 2015) când am aflat întâmplător, în urma examinării la ecograf, că băiatul nostru are chist hidatic. După ce am aflat, am început consulta?iile cu diferiți medici de la diferite spitale de stat dar și private din București și, în urma acestora, ni s-a recomandat o intervenție chirurgicală deschisă pentru scoaterea chisturilor’, declară Matias M., tatăl băiatului, un cetățean român de origine persană, stabilit în România de peste 20 ani.

Această variantă nu a fost însă acceptată de familie, ținând cont de vârsta copilului, de posibila experiență traumatizantă pentru acesta și de riscurile pe care trebuiau să și le asume. Astfel, părinții lui Artin au început căutările în vederea efectuării unei operații laparoscopice, ajungând chiar și la spitale din străinătate.

‘Sincer, în București am fost în multe spitale, și private și de stat, dar din păcate nu am ajuns la nicio concluzie, întrucât nu ni s-a oferit un răspuns clar dacă se poate face sau nu o intervenție laparoscopică. Am încercat și în străinătate, în Turcia și alte țări, unde am trimis actele medicale iar soluția propusă a fost tot operația deschisă, considerată calea cea mai sigură. Dar eu nu am putut să accept ideea ca un copil așa de mic să suporte o astfel de intervenție și, de aceea, am încercat foarte mult să găsim o soluție laparoscopică, unde nu este vorba de o tăietură ci de niște incizii mult mai mici. Înainte să vorbesc cu dl. profesor Sabău, discutasem cu niște chirurgi renumiți din București care spuneau că pot interveni laparoscopic dar, după ce au văzut rezultatele examinării la Computer Tomograf și RMN au zis că nu se poate. Varianta era doar să se înceapă laparoscopic și să continue prin chirurgie deschisă. Am considerat că pentru copil este o traumă dublă și nu am acceptat. Am luat copilul din spital chiar în ziua când trebuia să fie operat și am plecat’ povestește Matias M.

Speranța vine de la medicii sibieni

Întrezărind o speranță de rezolvare a problemelor, familia l-a adus pe Artin la Sibiu, pentru a fi consultat de Prof.univ.dr. Dan Sabău. După consult copilul a fost internat în cadrul Secției Clinice Chirurgie II a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu și apoi transferat la chirurgie pediatrică a Spitalului de Pediatrie din Sibiu, unde a fost operat de Prof. Sabău.

‘De profesorul Sabău și de faptul că acesta realizează intervenții laparoscopice am auzit în urma recomandării unor medici. După ce am aflat acest lucru, m-am documentat din alte surse, de la alți cunoscuți și de pe internet și am observat că rezultatele îl recomandă ca un medic capabil în acest tip de probleme. Prin urmare l-am contactat. De la bun început, dumnealui ne-a răspuns într-un mod extrem de omenesc, chiar prietenesc și ne-a cerut să venim la Sibiu. Am ajuns în Sibiu luni (n.a. — 1 februarie), la Spitalul Clinic Județean de Urgență, am stat o zi acolo cu copilul, am fost consultați și am prezentat toate documentele medicale. Toate cadrele secției Chirurgie II au fost extrem de amabile atât cu noi cât și cu copilul. În urma consultărilor dintre dl. profesor Sabău și anesteziștii cu care colaborează, s-a luat decizia ca operația să fie efectuată la Spitalul de Pediatrie, unde domul profesor a venit cu instrumentarul inventat de dumnealui pentru acest tip de operație de chist hidatic. Operația a fost complexă și lungă, dar slavă domnului a reușit, iar acum copilul se află în recuperare și sperăm să fie bine. Vreau să-i mulțumesc foarte mult dlui profesor Sabău pentru efortul uman și profesional pe care l-a făcut și cred că, din punct de vedere profesional, este pe locul I în toată România în acest tip de intervenție. De asemenea mulțumesc și medicilor și personalului de la Spitalul de Pediatrie’, concluzionează tatăl lui Artin.

‘Trebuie să recunosc că, atunci când ai în față un copil de numai patru ani, e o situație ceva mai specială. Deși formal și pe desen copilul pare un adult în miniatură, de fapt nu este chiar așa, întrucât prezintă anumite particularități. Tocmai de aceea, pe fondul colaborării pe care o avem cu spitalul de pediatrie am decis să efectuăm această intervenție în cadrul clinicii de chirurgie pediatrică, unde personalul este mult mai obișnuit să lucreze cu copiii și să gestioneze pregătirea acestora, îngrijirea, recuperarea și chiar emoțiile inerente. De aceea țin să mulțumesc Clinicii de Chirurgie Pediatrică și Secției de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului de Pediatrie pentru implicare și efortul depus’, explică Prof.univ.dr. Dan Sabău decizia de a efectua operația la Spitalul de Pediatrie.

Referitor la modul cum a decurs intervenția, reputatul medic sibian a precizat: ‘intervenția chirurgicală a durat circa două ore și a constat în ablația laparoscopică a celor două chisturi la un copil de 4 ani și de numai 17 kg, fapt care a pus niște probleme tehnice suplimentare din perspectiva chirurgiei generale a adultului. Intervenția s-a derulat fără evenimente speciale, fără incidente și accidente; unul dintre chisturi a avut un grad sporit de dificultate fiind foarte profund, ceea ce presupunea un atac bine țintit astfel încât sacrificiul de țesut hepatic să fie cât mai mic. Rezultatul a fost unul bun iar evoluția post-operatorie este de asemenea bună. Din fericire, patologia pe care o prezenta copilul, mai exact două chisturi hidatice aflate în diverse stadii evolutive, ne este una extrem de proprie, clinica pe care o conduc având o prioritate națională semnificativă în materie de chist hidatic, recunoscută de toată chirurgia românească dar și o prioritate remarcabilă în plan internațional pe acest domeniu, recunoscută din multe puncte de vedere. Prin tehnicile pe care le efectuăm apelând la soluții miniinvazive, operația de chist hidatic la adult cât și, în acest caz, la copil, este una cu recuperare mult mai rapidă față de chirurgia deschisă și, în principiu, fără urmări pe termen lung’.

În materie de miniinvazivitate, Secția Clinică Chirurgie II SSCJU Sibiu este una recunoscută la nivel internațional, Prof.dr. Sabău fiind considerat unul din părinții mi­niinvazivității în România. De altfel, în tratatul internațional de chirurgie hepatică al profesorului Irinel Popescu, capitolul de chirurgie a chistului hidatic aparține profesorului sibian și realizărilor din secția pe care o conduce, datorită propunerilor avangardiste în acest tip de terapie.

Artin nu a fost primul copil operat în acest fel de Dr. Dan Sabău, reputatul medic operând în trecutul apropiat și o fetiță de zece ani care a reprezentat, de asemenea, un caz aparte prin complexitatea sa și prin manoperele aplicate.

‘Ne bucurăm și, fără falsă modestie, suntem mândri că acești oameni au venit la noi și au apelat cu încredere la serviciile Sibiului medical care, în câteva domenii, are cu certitudine priorități naționale, chirurgia chistului hidatic fiind una dintre ele’ a concluzionat Prof.univ.dr. Dan Sabău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here