Priorităţi pe termen lung. Reducerea consumului de energie al clădirilor

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la admin@transilvanianews.com

Guvernul a aprobat în ședinţa din 27 ianuarie, la propunerea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), o ordonanță prin intermediul căreia se modifica legea privind performanța energetică a clădirilor. Actul normativ reprezintă o transpunere în legislația națională a unor prevederi europene.

Ordonanţa prevede că toate clădirile noi, pentru care recepția se va efectua începând cu 31 decembrie 2020, să fie clădiri al căror consum de energie este aproape egal cu zero. Noua legislaţie se va aplica mai devreme pentru clădirile publice, mai exact din 31 decembrie 2018. Legea vizează şi clădirile cu un consum energetic  foarte scăzut și acoperit, în proporție de minimum 10%, cu energie din surse regenerabile. Consumul mic de energie determină atât o scădere a facturilor pentru consumatori, cât şi o reducere a emisiilor poluante.

“Am propus colegilor din Guvern o serie de modificări legislative importante ca să putem atinge țintele pentru anul 2020 la capitolul clădiri cu consum redus de energie pentru încălzire/ răcire, pentru apa caldă, iluminat și electrocasnice. Proiectul aprobat miercuri era pe lista de măsuri prioritare ale ministerului pentru anul 2016; estimăm realizarea lui implementarea în luna februarie, iată că am devansat puțin”, a declarat viceprim-ministrul Vasile Dîncu.

Ordonanța prevede și obligația primarilor din localitățile urbane cu mai mult de 5000 de locuitori să inițieze planuri locale multianuale pentru a crește numărul de clădiri noi și existente al căror consum de energie este aproape egal cu zero.

Actul normative mai obligația ca certificatele de performanță energetică să fie afișate la toate categoriile de clădiri frecvent vizitate de public de către deținătorii acestora, adică de la biblioteci şi muzeepână la hoteluri și restaurante.

Cu privire la sancțiuni, actul normativ comunitar prevede ca acestea să fie eficiente, proporționale și cu efect de descurajare, propunându-se: majorarea cuantumului amenzilor, dar şi introducerea de sancțiuni în cazul nerespectării de către auditorii energetici și experții tehnici, în cazul stabilirii recomandărilor, a cerințelor minime de performanță la clădiri, elementele de anvelopă ale clădirilor și a sistemelor tehnice, în scopul reducerii consumurilor energetice.

Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice finanțează proiecte de reabilitare termică a clădirilor prin mai multe programe guvernamentale și europene. În perioada 2009-2015 au fost reabilitate termic peste 59.500 de locuințe în 1.560 de blocuri prin Programul național privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe. În perioada 2014-2020, proiectele pentru creșterea eficienței energetice în clădirile publice și rezidențiale sunt finanțate inclusiv din fonduri europene nerambursabile, prin Axa 3 a Programului Operațional Regional.

De la instituirea obligației de a elabora certificate de performanță energetică a clădirilor, MDRAP a organizat atestarea auditorilor energetici pentru clădiri, până la 31 decembrie 2015 fiind atestați peste 1600 de specialiști.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here