EXCLUSIV: Gara CFR Sibiu, ÎNCHISĂ din cauza oamenilor străzii!

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la admin@transilvanianews.com

Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA a decis să închidă Gara Sibiu, din cauza oamenilor străzii. Mai exact, clădirea pentru călători va fi închisă pe timpul nopții între orele 23:45 și 02:15.

Aceasta este una dintre primele măsuri luate de autorități după ce TRANSILVANIA NEWS a solicitat un punct de vedere cu privire la situația oamenilor străzii ce se adăpostesc în fiecare noapte în Gara Sibiu, în spațiul destinat călătorilor.

”Un prim demers pentru limitarea acestui fenomen a fost făcut în staţia CF Sibiu, prin închiderea clădirii de călători între orele 23.45 şi 2.15.” A declarat pentru Transilvania News, Oana Brânzan, purtător de cuvânt Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA.

FOTO: Transilvania News
FOTO: Transilvania News

Într-un oraș pe care îl considerăm european și care a fost numit Capitală Culturală Europeană în 2007, situația oamenilor străzii nu este chiar ținută sub control de autorități. Asta cu atât mai mult cu cât îi întâlnim în una dintre cele mai importante căi de intrare în oraș, Gara Sibiu.

Aproape că nu există noapte în care oamenii străzii să nu se adăpostească la căldură în incinta destinată călătorilor. Pe parcursul zilei, îi vedem pe cei neajutorați prin preajma stațiilor de autobuz sau pe băncile din fața gării. Privesc, socializează între ei și uneori cerșesc. Mănâncă ce pot și când pot.

De cum se lasă seara, mai mulți oameni ai străzii se adună în Gară. Fiecare se așează pe unde poate. Doi, trei pe o bancă, alții pe jos sau în picioare. În total vreo șase – șapte, sau chiar mai mulți uneori. Cu puțin noroc, dacă treceți prin Gară, îi găsiți în liniște, mănâncă sau dorm. Nu de puține ori au fost cazurile în care aceștia se mai certau sau făceau gălăgie. Pe lângă asta, cel mai rău este că mirosul din Gară este unul insuportabil.

În Gara Sibiu, există și un birou de Poliție Transporturi Feroviare. Reporterii Transilvania News au sunat în repetate rânduri la biroul Poliției T.F din Gara Sibiu pentru a solicita un punct de vedere, însă fără succes. Telefonul suna în permanență ocupat! De asemenea, o solicitare scrisă a fost trimisă către Poliția Română.

Iată câteva dintre atribuțiile polițiștilor de la Transporturi Feroviare:

  • asigură menţinerea unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică şi respectarea regulilor de convieţuire socială, în staţiile de cale ferată, trenurile de persoane şi în instituţiile publice, din zona de responsabilitate;
  • sprijină şi controlează organizarea şi funcţionarea pazei obiectivelor, bunurilor şi valorilor potrivit legii, în obiectivele economice din sectorul încredinţat;
  • supraveghează, în zona de competenţă, respectarea normelor legale privind regimul armelor, muniţiilor şi substanţelor explozive ce se deţin sau manipulează în obiectivele de transporturi, precum şi acelor privind protecţia valorilor monetare în locurile de manipulare, depozitare şi pe timpul transportului acestora.

  • SURSA: www.politiaromana.ro
FOTO: Transilvania News
FOTO: Transilvania News

Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA susține că situația oamenilor străzii este una cunoscută, iar că aceștia ar trebui integrați în societate, aspect de care ar trebui să se ocupe Primăria Sibiu, în cazul acesta.

”În acest context, credem că ar trebui găsite soluţii la nivel de comunitate şi organizat sistemul de aşa manieră încât şi aceşti oameni să-şi găsească un loc în societatea noastră. Mai mult, menţionăm că potrivit Legii nr. 292/20.12.2011 art. 58 această activitate intră în sarcina Primăriei care ar trebui să amenajeze adăposturi pentru această categorie socială, drept pentru care prin actul nr.720/10/939/23.12.2015, SRCF Braşov a sesizat Primăria Sibiu cu privire la prezenţa oamenilor fără adăpost în staţia CF Sibiu şi luarea unor măsuri pentru adăpostirea lor.” A declarat pentru Transilvania News, Oana Brânzan, purtător de cuvânt al Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA.

UPDATE: În urma sesizării făcute de Transilvania News, reprezentanții primăriei Sibiu susțin că persoanele fără adăpost pot merge la Adăpostul de Noapte. În plus, ”responsabilii Poliției CF și reprezentanții CFR pot îndruma aceste persoane către Adăpost”.

”Clădirea Gării Sibiu și peronul acesteia nu se află în administrarea Primăriei Sibiu, ci în administrarea CFR Brașov. Prin urmare, poliția ​TF și CFR Brașov sunt cei care trebuie să ia măsuri.

Primăria Sibiu și-a îndeplinit sarcina prevăzută în Legea 292/2011 și oferă persoanelor fără adăpost serviciile Adăpostului de Noapte situat în Piața Iancu de Hunedoara, nr. 2. Prin urmare, responsabilii Poliției CF și reprezentanții CFR pot îndruma aceste persoane către Adăpost.

Poliția Locală Sibiu a introdus o patrulă auto în zona Gării în intervalul orar 23.45 – 2.15, iar în cazul în care identifică astfel de persoane, îi vor îndruma de asemenea spre adresa menționată.” A declarat pentru Transilvania News, Mirela Gligore, purtător de cuvânt al Primăriei Sibiu.

Situația din Gara Sibiu pare să nu fie singura. Reprezentanții Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA spun că fenomenul oamenilor străzii în incinta gărilor, a luat amploare. Există însă un plan pentru combaterea acestui fenomen, plan ce ar putea fi pus în aplicare pe parcursul acestui an.

”Din păcate, problematica oamenilor străzii este una care actualmente creează dificultăţi majore şi care a devenit un fenomen des întîlnit în majoritatea gărilor. Soluţia eliminării acestui disconfort constă în asigurarea unui serviciu de pază permanent, asigurat de o societate specializată, care să acţioneze în colaborare cu organele de poliţie T.F.

Sucursala Regională CF Braşov are în intenţie pentru anul 2016 angajarea unui astfel de serviciu. Reiterăm faptul că am propus în programul anual de achiziţii pe anul 2016 angajarea serviciului de pază, atât în staţia CF Sibiu, cât şi în staţia CF Braşov, urmând ca în limita bugetului alocat acest serviciu să fie achiziţionat.” A mai declarat pentru Transilvania News, Oana Brânzan, purtător de cuvânt Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA.

UPDATE: 14.03.2016

Poliția Transporturi Feroviare Sibiu a trimis un răspuns la solicitarea făcută de Transilvania News.

Untitled

——-

NOTĂ Editor: Pe măsură ce autoritățile vor reacționa la solicitarea făcută de Transilvania News, în ceea ce privește situația oamenilor străzii ce se adăpostesc în Gara Sibiu, acest articol va fi actualizat. (Ultima actualizare: 14.03.2016)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here