Atenţie cu cine mergeţi în TAXI! Condiţii stricte pentru taximetrişti

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la admin@transilvanianews.com

Condiții mai riguroase pentru taximetrişti! Decizia a fost luata de Guvernul Roamniei în vederea creșterii siguranței persoanelor care folosesc serviciile de taxi.

În acest sens, certificatul de cazier judiciar al conducătorului auto care practică profesia de taximetrist trebuie să conțină mențiuni din care să rezulte că nu a fost condamnat pentru unele infracțiuni. Astfel, legea precizează explicit faptul că din certificatul de cazier judiciar al conducătorului auto care practică profesia de taximetrist și al managerului de transport în regim de taxi și închiriere trebuie să rezulte că aceștia nu au fost condamnați pentru: infracţiuni contra siguranţei pe drumurile publice, infracţiuni privind traficul şi consumul de droguri, infracţiuni contra vieţii, sănătăţii şi integrităţii corporale, privind traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile, infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale şi infracţiuni contra patrimoniului.

Conform Codului Penal, infracţiunile contra siguranţei pe drumurile publice vizează: instalarea de mijloace de semnalizare rutieră sau modificarea poziţiilor acestora, fără autorizaţie eliberată de autorităţile competente, participarea în calitate de conducător de vehicul la întreceri neautorizate pe drumurile publice, aşezarea de obstacole care îngreunează sau împiedică circulaţia pe drumul public, dacă se pune în pericol siguranţa circulaţiei ori se aduce atingere dreptului la libera circulaţie a celorlalţi participanţi la trafic, dar şi lăsarea fără supraveghere pe partea carosabilă a drumului public a unui vehicul care transportă produse sau substanţe periculoase.

Totodată, actul normativ va crea temeiul legal pentru Ministerul Transporturilor să reglementeze prin norme aprobate prin ordin de ministru existența și modul de dobândire a unui certificat de competență profesională pentru managerii de transport în regim de taxi și în regim de închiriere.

Certificatul de competență profesională va avea o valabilitate de 10 ani, iar pentru a-l obține trebuie îndeplinite o serie de condiții, între care: absolvirea liceului, cu sau fără diplomă de bacalaureat, participarea la curs și promovarea unui examen, conform normelor ce vor fi aprobate prin ordinul ministrului transporturilor.

Executivul a completat și modificat Legea nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere.

Proiectul de act normativ a fost postat spre consultare publică la adresa: http://mt.gov.ro/web14/transparenta-decizionala/consultare-publica/acte-normative-in-avizare/1019-0g30122015dtr

Bianca Bucă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here