Brașov: Peste 700 de sportivi şi oficiali din 39 de ţări, la Campionatele Mondiale de biatlon

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la admin@transilvanianews.com

Peste 700 de sportivi şi oficiali din 39 de ţări, printre care SUA, Germania, Rusia, Norvegia, Suedia, Canada, Brazilia, Austria, Australia, Danemarca, Noua Zeelandă, Ucraina, Finlanda, Franţa, Polonia, Elveţia, Italia sau România, participă în perioada 25 ianuarie-2 februarie la Campionatele Mondiale de biatlon pentru juniori şi tineret, care se desfăşoară la Complexul Cheile Grădiştei -Fundata.

“Le urez mult succes sportivilor participanţi la această competiţie. Nu este prima dată când Ministerului Tineretului şi Sportului susţine Federaţia Română de Schi Biatlon pentru organizarea unor astfel de competiţii. Prima competiţie de biatlon a început acum 80 de ani în Germania şi de atunci România nu a ratat nici o participare. Este o competiţie în care arătăm că şi România se înscrie pe harta ţărilor care pot organiza şi sunt în stare să organizeze. Ştim cu toţii că în ultima perioadă şi la sporturile de iarnă a început să apară performanţa. Uşor, uşor începe şi infrastructura să se dezvolte, autorităţile locale sunt alături şi când ai sprijinul tuturor cu siguranţă că şi competiţia nu are cum să nu fie o reuşită. Sper şi-mi doresc ca această competiţie să fie o reuşită”, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă organizată la Prefectura Braşov, ministrul Tineretului şi Sportului, Elisabeta Lipă.

Ea a adăugat că în ultima perioadă sponsorii nu se mai înghesuie să ajute organizarea unor astfel de competiţii şi va fi din ce în ce mai greu să concurezi alături de ţările puternic dezvoltate care investesc foarte mult în sport.

“Statul duce greul, fie că este Ministerul Tineretului şi Sportului, fie că sunt autorităţile locale. Sponsorii nu se mai înghesuie şi, în ultima perioadă mai deloc, doar la competiţii care îi interesează. Pentru acest lucru şi legile trebuie modificate ca să vină în sprijinul lor, ca ei să poată întoarce ajutorul financiar, pentru că sport fără bani nu poţi să faci. Din ce în ce ţările puternic dezvoltate investesc foarte mult nu numai în infrastructură, dar şi în cercetare şi medicină. Să ajungi să te baţi cu marile puteri trebuie să fii cel puţin la nivelul lor ca să poţi concura în condiţii egale”, a punctat sursa citată.

Secretarul general al Federaţiei de Schi Biatlon, Puiu Gaspar, a declarat la conferinţa de presă că toţi cei care lucrează în Comitetul de organizare al acestei competiţii au emoţii pentru că se doreşte ca aceasta să se desfăşoare la cel mai înalt nivel, iar sportivii din România să obţină rezultate pozitive pentru a confirma investiţiile făcute în infrastructura sporturilor de iarnă.

“Sigur că avem emoţii toţi cei care facem parte din comitetul de organizare. Vrem ca această competiţie să se desfăşoare la cel mai înalt nivel şi să obţinem şi un rezultat pozitiv cu sportivii din echipa României, pentru a confirma investiţiile făcute în infrastructura sportivă pentru sporturile de iarnă, iar ei să dea şi ceea ce înseamnă bucuria de final. Sperăm ca sportivii români să fie pe podium şi sperăm să avem doi sportivi în primele şase locuri ale competiţiei”, a subliniat Puiu Gaspar.

El a adăugat că echipa României este formată din 16 sportivi, opt fete şi opt băieţi, la juniori şi tineret, cu vârste cuprinse între 17-21 de ani.

Managerul Complexului Cheile Grădiştei, Ovidiu Gârbacea, a declarat că organizarea Campionatelor Mondiale de biatlon pentru juniori şi tineret i s-a părut cel mai greu examen, pentru că este o participare serioasă, iar monitorizarea competiţiei este foarte puternică pe plan internaţional.

“Concursurile de biatlon se organizează de obicei în ţări foarte dezvoltate, ca Germania, Italia, Norvegia, Suedia. Noi suntem începători. Prima mea grijă a fost zăpada, pe care o pregătim de o lună de zile. A fost foarte greu. O parte din apa necesară pentru producerea zăpezii artificiale au pompat-o de la 300 de metri diferenţă de nivel, pe o lungime de 1,5 km, într-un lac, şi apoi am făcut depozite de zăpadă pe care le-am transportat pe traseele de concurs. Apoi, la patru km distanţă de bază am făcut un alt depozit de zăpadă pe care am transportat-o pe pârtii, astfel că grosimea stratului de zăpadă este între 40-50 de cm, folosind 23.000 metri cubi de apă, pentru producerea ei”, a spus Gârbacea.

Organizarea Campionatului Mondial de Biatlon costă peste 2 milioane de lei, din care 750.000 de la Ministerul Tineretului şi Sportului. Festivitatea de deschidere este programată pentru marţi, 26 ianuarie, la ora 20,00, la sala de sport de la Cheile Grădiştei, iar primele curse vor avea loc miercuri.

AGERPRES

www.agerpres.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here