Brașov: Jandarmii au confiscat 600 m cubi de lemn și au dat amenzi de peste 72.000 de lei

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la admin@transilvanianews.com

În urma obținerii de către Jandarmeria Română de competențe în domeniul controlului circulației materialelor lemnoase, odată cu intrarea în vigoare a Legii 133/2015 pentru modificarea și completarea Legii 46/2008 Codul Silvic, acest gen de acțiuni a reprezentat o prioritate a Jandarmerirei Române și implicit a Jandarmeriei Brașov.

Astfel, în perioada septembrie-decembrie 2015 s-au executat acţiuni independente şi acţiuni în cooperare cu efective din cadrul I.P.J. Brașov și organele silvice. Pe timpul desfăşurări acestor acţiuni au fost constatate un număr de 5 infracţiuni de tăiere ilegală de arbori, 2 infracțiuni de distrugere de material lemnos, 6 infracțiuni la legea Evaziunii fiscale și 2 infracțiuni de dare de mită (s-a încercat cumpărarea” jandarmilor, pentru a nu întocmi actele de constatare, prin oferirea de sume de bani între 250 lei și 2000 lei).

Pe timpul desfășurării acestor acțiuni jandarmii au sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel, Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov și Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov, procurorii desemnați din cadrul acestor instituții implicându-se în coordonarea activităților executate.

Totodată au fost aplicate un nr. de 96 sancţiuni contravenţionale în valoare de 72400 lei. Au fost ridicate şi predate în custodia lucrătorilor silvici 613 mc material lemnos, 5330kg cetină şi 46 brazi, aceștia urmând să valorifice materialul lemnos în condițiile legii.

Începând cu data de 13 iulie 2015, în urma modificării şi completării Codului Silvic prin legea nr.133/2015, ofiţerii şi subofiţerii din Jandarmeria Română au primit competenţa de a constata infracţiuni silvice şi de a efectua controlul circulaţiei materialelor lemnoase.
Materialele lemnoase, indiferent de provenienţa lor, se transportă numai însoţite de documente specifice de transport, din care să rezulte cu certitudine legalitatea provenienţei acestora.

Materialele lemnoase găsite în circulaţie fără documentele specifice de transport, cu documente specifice de transport a căror valabilitate a expirat sau care nu au înscrisă provenienţa legală se confiscă şi se valorifică potrivit legii.

În executarea atribuţiilor prevăzute de lege, jandarmii vor coopera cu lucrătorii silvici, precum și cu reprezentanții altor instituții cu atribuții în domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here