Mureș: Mulți dintre bicicliști nu cunosc legislația, conduc după ce au consumat alcool și le este teamă să circule pe stradă

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la admin@transilvanianews.com

Conform unui sondaj realizat de Inspectoratul Județean de Poliție Mureș, 32% dintre bicicliștii intervievați au declarat că au circulat cu bicicleta după ce au consumat alcool. Mai mult, dintre aceștia, 18% au declarat că este legal să conduci sub influența alcoolului.

Bicicliștii nu știu nici dacă este legal să conduci pe timp de iarnă. Astfel, peste 26% dintre bicicliştii intervievaţi nu ştiu dacă circulaţia pe timp de iarnă, când carosabilul este acoperit cu polei, gheaţă sau zăpadă este permisă, sau credacest lucru este legal.

Nu în ultimul rând, bicicliștii au declarat că este mai sigur pentru ei să circule pe trotuar. Un procent semnificativ al bicicliştilor intervievaţi, mai exact 86,9% declară că au circulat în numeroase cazuri cu bicicleta pe trotuar, pentru că acest spaţiu le-a conferit o siguranţă mai mare.

Infrastructura rutieră precară, mai exact inexistenţa pistelor pentru biciclişti face ca sentimentul de siguranţă rutieră scăzut să fie foarte accentuat.

Având în vedere concluziile desprinse în urma studiului, poliţia mureşeană recomandă acestor participanţi la traficul rutier să ţină cont de următoarele prevederi legale pentru a circula în siguranţă:

  • Este interzisă circulaţia bicicliştilor pe drumurile publice pe timp de iarnă, atunci când carosabilul este acoperit cu polei, gheaţă sau zăpadă.

  • Nerespectarea acestei prevederi legislative pune în pericol siguranţa, viaţa bicicliştilor şi de asemenea siguranţa familiilor acestora.

  • De asemenea, necunoaşterea legii nu absolvă biciclistul care nu a respectat prevederile de consecinţele legale.

  • Biciclistul care circulă în astfel de condiţii este/poate fi sancţionat contravenţional, amenda încadrându-se între (630-840 lei).

  • Este interzisă circulaţia bicicliştilor pe drumurile publice, in timp ce se află sub influenţa alcoolului, a produselor ori a substanţelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora.

  • Biciclistul care circulă în astfel de condiţii este/poate fi sancţionat contravenţional, amenda încadrându-se între (630-840 lei).

  • Este interzisă circulaţia bicicliştilor pe trotuare, cu excepţia cazului când pe acestea sunt amenajate piste speciale destinate lor.

  • Biciclistul care circulă în aceste spaţii este/poate fi sancţionat contravenţional, amenda încadrându-se între (630-840).

 

În perioada 4-30 noiembrie 2015 Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii în colaborare cu Serviciul Rutier au iniţiat şi implementat campania „Fii vizibil în trafic!”, demers al cărui scop l-a reprezentat informarea/sensibilizarea bicicliştilor în vederea creşterii gradului de siguranţă în traficul rutier. În cadrul campaniei s-a realizat un sondaj de opinie cu tema siguranţei rutiere a bicicliştilor. La cercetare au participat 122 biciclişti, chestionarele fiind aplicate în zonele/localităţile din judeţ unde s-au produs accidente rutiere grave în care au fost implicaţi biciclişti (Târgu-Mureş, DJ 152 – tronsonul de drum Sîncraiu de Mureş-Band-Şăulia, Târnăveni).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here