Ministerul Sănătății a suplimentat numărul dozelor de vaccin gripal pentru sezonul 2015- 2016

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la admin@transilvanianews.com

Ministerul Sănătății a suplimentat numărul dozelor de vaccin gripal pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecțiuni respiratorii și, în special, prin gripă în perioadele reci și cu fluctuații de temperatură.

Pentru sezonul 2015-2016, Ministerul Sănătății a achiziționat inițial un număr de 500 000 de doze de vaccin antigripal care au fost în totalitate distribuite către direcțiile de sănătate publică la nivel local. Numărul de doze a fost suplimentat la sfârșitul anului trecut.

‘La cererea direcțiilor de sănătate publică,  am luat decizia de a suplimenta cantitatea de vaccin gripal cu încă 143 000 de doze pentru imunizarea persoanelor la risc, astfel încât să evităm creșterea numărului de îmbolnăviri prin viroze de sezon. Recomandăm persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire să se adreseze medicilor de familie pentru a obține gratuit acest vaccin’, a declarat ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu.

Peste 461 000 de persoane au fost vaccinate de la demararea campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătății împotriva gripei de sezon care a început anul trecut, la jumătatea lunii noiembrie.

Până în prezent, specialiștii în sănătate publică au informat MS că activitatea virozelor respiratorii este de intensitate joasă, fără răspândire geografică largă și  fără tendință de creștere semnificativă.  De la începutul sezonului de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute, gripei și SARI  s-au înregistrat 3 cazuri de gripă confirmate în laborator.

Ca în fiecare an, campania de vaccinare a Ministerului Sănătății se derulează prin cabinetele medicilor de familie și în spitale.

Sunt vaccinate gratuit  persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, adică persoane cu vârsta peste 65 de ani, una din categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane  cu boli cronice, în special boli respiratorii și cardiovasculare, boli metabolice, copii și bătrâni instituționalizați, personal medical, gravide conform strategiei MS și recomandărilor OMS și ECDC.

Ministerul Sănătății reamintește populației că vaccinarea este cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă și  recomandă tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit.

Măsurile de igienă personală (spălarea cu apă și săpun a mâinilor, folosirea batistelor  pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viață sănătos — alimentație bazată pe legume și fructe, odihnă și mișcare) sunt esențiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecțiuni respiratorii și în special prin gripă.

De asemenea, reamintim că   medicația antigripală (antivirală) existentă în stoc la fiecare secție/ spital de boli infecțioase se administrează doar la indicația medicului, în cazurile grave sau în prezenta bolii la persoane cu factor de risc cu complicații, indiferent de rezultatul de la borator pentru gripă.

Ministerul Sănătății atrage atenția că, pentru evitarea riscului apariției de focare în colectivități, la prima oră de curs, o importantă majoră o reprezintă triajul efectuat de către cadrele didactice în clasă,  prin trimiterea la medic sau izolarea la domiciliu a oricărui elev care prezintă febră sau semn de boală respiratorie acută.

Direcția de presă, afaceri europene și relații internaționale

Oana Cătălina Grigore

Director

Direcția de presă, afaceri europene și relații internaționale

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here