Recomandări pe timp de GER! Vezi cum te poți proteja!

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la admin@transilvanianews.com

În cazul apariției unor condiții meteorologice cu temperaturi extrem de scăzute (ger), adresăm populației îndemnul de a aplica recomandările autorităților și cadrelor medicale, pentru evitarea îmbolnăvirilor și altor situații extreme privind starea de sănătate, astfel:

1. Evitarea deplasării în spații deschise și a expunerii la frig, mai ales pentru anumite categorii de persoane: vârstnici, bolnavi cronici (cu afecțiuni cardiace, respiratorii, reumatismale, renale, bolnavii dializați), copiii foarte mici sau cei care au diverse afecțiuni, gravidele cu risc sau cele în ultimul trimestru de sarcină, persoane cu dizabilități psiho-neuro-motorii.

2. În cazul în care deplasarea este absolut necesară se impune folosirea de îmbrăcăminte călduroasă, din bumbac sau lână, în mai multe straturi, iar la nevoie haine impermeabile, care să asigure protecția împotriva vântului. Încălțămintea să fie confecționată din materiale adecvate (piele), călduroasă, eventual îmblănită, să nu fie strâmtă sau udă.

3. Protejarea extremităților și a feței  (mâini, picioare, urechi, nas, obraji) este esențială în prevenirea apariției degerăturilor. Se vor folosi căciuli, fulare, șosete de lână, mănuși îmblănite (de preferat, cu un deget).

4. Evitați sau reduceți cât mai mult fumatul și consumul de băuturi alcoolice.

5. Acordați atenție specială categoriilor de persoane cele mai expuse la apariția degerăturilor: copii și vârstnici, oameni fără adăpost, persoane care locuiesc singure, bolnavii cu tulburări circulatorii, ateroscleroză sau diabet, cei care consumă alcool, tutun sau alte droguri, precum și persoanele care lucrează în aer liber (construcții, salubritate).

6. Nu lăsați copii prea mult timp afară, la joacă, în zăpadă, la săniuș sau să aștepte în interiorul autovehiculelor parcate.

7. Renunțați la deplasările pe distanțe lungi, în vehicule fără posibilități de climatizare și neechipate adecvat sezonului.

8. Încălziți corespunzător locuințele, supravegheați sursele de încălzire și evitați instalațiile improvizate, care pot duce la intoxicații cu monoxid de carbon sau izbucnirea unor incendii.

9. Primul ajutor în caz de degerături constă în introducerea victimei într-un mediu încălzit și înfășurarea zonelor degerate în haine groase sau pături. În anumite cazuri se poate introduce extremitatea degerată în apă călduță, a cărei temperatură să nu depășească 34 — 37 grade Celsius. Dacă victima este conștientă și nu varsă i se pot oferi lichide calde (NU fierbinți !) și va fi transportată cât mai repede la spital.

Ce NU este recomandat în caz de degerături: masajul /frecarea zonelor degerate;

expunerea zonei degerate la temperaturi crescute: căldură uscată (calorifere, sobe), apă fierbinte;

administrarea de băuturi alcoolice.

10. În cazul apariției primelor semne de decompensare a afecțiunilor cronice amintite, de răceală și/ sau degerături, evitați automedicația și adresați-vă de urgență celei mai apropiate unități medicale sau apelați numărul 112.

D.S.P. Sibiu — Biroul de Presă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here