Bookfest în premieră la Brașov! Superlativele primei ediții a Salonului de Carte (VIDEO)

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transilvanianews24@gmail.com
  • Bookfest Brașov este locul ideal să vă întâlniți cu: Mihaela Bilic, Grigore Leșe, Dan C. Mihăilescu, Andrei Cornea, Radu Paraschivescu, Alexandru Muraru, Ioana Pârvulescu, Tania Radu, Sabina Fati, Lidia Bodea, Marius Constantinescu, Vlad Russo, Igor Bergler, Romulus Bucur, Caius Dobrescu, Teodor Dună, Mihai Ignat, Cosmin Perța, Radu Vancu, Mircea Pora și Carmen Gheorghe

  • Salonul de Carte Bookfest Brașov va avea loc între 16 și 18 octombrie la hotelul ARO PALACE.

La numai câteva zile după depunerea de către municipiul Brașov a dosarului de candidatură pentru titlul de Capitala Culturală Europeană 2021,Bookfest marchează primul moment din calendarul de activități. Cele mai mari edituri din România vor fi prezente la Brașov între 16 și 18 octombrie, cu peste 10.000 de volumeși vor aduce peste20 dintre cele mai importante nume din cultura scrisă română comtemporană.

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transilvanianews24@gmail.comvivacredit.ro

În cele trei zile de sărbătoare a cărții, editurile participante vor organiza evenimente cu unii dintre cei mai importanți scriitori și jurnaliști de la noi.

Bookfest se deschide cu poezie contemporană

Prima zi de Bookfest este dedicată poeziei, având nu mai puțin de patru momente dedicate.

Astfel, de la ora 14:00, Mircea Pora va lansa volumul „Bidonul”, apărut la Editura Eikon. Autorul va fi însoțit de Rodica Ilie, Romulus Bucur și Caius Dobrescu.

La ora 16.00 va avea loc lansarea volumului de poezie „Plus/minus sentimente”, de Angi Cristea, titlu apărut la Editura Macedoneanul.

Apoi, de la 17:00, va fi prezentat volumul de poezie 4 A.M. Cantosuri domestice, de Radu Vancu, apărut la Casa de Editură Max Blecher. Alături de autor vor vorbi decanul Facultății de Litere a Universității Transilvania, Adrian Lăcătuș, lectorul universitar Romulus Bucur și Caius Dobrescu, unul dintre inițiatorii ”Grupului de la Brașov”, alături de Andrei Bodiu, Simona Popescu și Marius Oprea.

Finalul primei zilei va fi marcat de un „maraton” de poezie în cadrul proiectului național de lecturi ProLiteraTur, inițiat de Cosmin Perța. Astfel vizitatorii se vor putea bucura de versurile poeților Romulus Bucur, Caius Dobrescu, Teodor Dună, Mihai Ignat, Radu Vancu, și, firește, Cosmin Perța.

Radu Paraschivescu ne arată cum vorbim fără să gândim

Sâmbătă, 17 octombrie, de la ora 12:30, Editura Humanitas va prezenta două volume în avanpremieră: Cartea simțurilor,volum coordonat de Dan C. Mihăilescu,Și eu am trăit în comunism, volum coordonat de Ioana Pârvulescu. Alături de cei doi autori vor vorbi Lidia Bodeași Radu Paraschivescu.

Tot sâmbătă, de la 11:30, Radu Paraschivescu va încânta publicul cu Noi vorbim, nu gândim. Nouă colecție de perle românești (Editura Humanitas), un volum care antologhează în toată splendoarea „maximele” generate în cea mai mare parte de persoane publice, „oameni care imprimă stiluri de viață, conduc instituții sau partide, emit legi și populează studiourile de televiziune, oameni care, din nefericire, pot fi preluați ca modele de viață”, în cuvintele autorului. Acesta va dezvălui câteva pasaje și dintr-un nou volum aflat în pregătire.

Apoi, de la ora 14:00, jurnalista Sabina Fati va vorbi despre „noile drumuri ale mătăsii” din Singură pe Drumul Mătăsii. 80 de zile, 15.000 km, 2.500 de ani de istorie (Editura Humanitas). Volumul urmărește trei fire narative ale călătoriei autoarei: unul obiectiv, prin care își prezintă impresiile despre diferitele experiențe pe care le trăiește; al doilea reprezintă reflecții despre istoria celor 10 țări pe care le colindă; iar al treilea este o descriere a tuturor personajelor pe care le întâlnește în timpul călătoriei. Alături de aceasta vor vorbi Tania Raduși Lidia Bodea.

De la 15:00, Ioana Bâldea Constantinescu își va lansa volumul de debut Dincolo de portocali (Editura Humanitas), care spune povestea unui tânăr scriitor ce se hotărăște să dispară pentru o vreme și lasă astfel în urmă un enigmatic manuscris. Radu Paraschivescuși Lidia Bodea vor vorbi alături de autoare.

Magia Festivalului George Enescu există la Bookfest

Unul dintre cei mai de seamă jurnaliști culturali de la noi, Marius Constantinescu, își va lansa începând cu ora 16:00, volumul Press Pass. Interviuri și însemnări de jurnal de la Festivalul Internațional George Enescu (Editura Humanitas), la destul de scurt timp după terminarea celei de-a XXII-a ediții a evenimentului, și în care prezintă impresiile sale în scurtele întâlniri pe care le-a avut cu nenumăratele personalități de prim rang ale muzicii. Pe lângă autor vor vorbi Dan C. Mihăilescuși Lidia Bodea.

Iar de la ora 17:00, eseistul Andrei Cornea ne va vorbi despre Uimitoarea istorie a lui Șabbatai Mesia, roman istoric apărut la editura Humanitas. Volumul prezintă viața incredibilă a unui fals Mesia, născut în 1926 î.Hr. și ne stârnește curiozitatea în a investiga potențialul unei mari religii unificatoare, care să-i apropie pe toți oamenii. Autorul va fi sprijinit în prezentarea sa de către Ioana Pârvulescuși Vlad Russo.

Duminică, de la ora 12:30, editura Humanitas își încheieseria de evenimente cu un mix de lectură și muzică. Cunoscutul folclorist și etnomuzicolog Grigore Leșe va lansa proaspăt – apărutul volum Horea în grumaz. Înger păzitor și ispită (Editura Humanitas),carte bazatăpe teza de doctorat a autorului, susținută la Conservatorul clujean. De asemenea, Grigore Leșe va hori cu ocazia lansării audiobook-ului Cum au înflorit horile în glasul meu. Alături de autor se vor afla Dan C. Mihăilescuși Lidia Bodea.

Mihaela Bilic știe cum să mâncăm sănătos

Pentru cei care sunt interesați de subiectul regalității, tânărul cercetător Alexandru Muraru își va prezenta volumul Cum supraviețuiește monarhia într-o republică? (Curtea Veche Publishing), sâmbătă, 17 octombrie, de la ora 13:00. Cartea este o analiză a tranziției de după 1989 din perspectiva regalității, pornind o dezbatere obiectivă cu cititorului pentru a-i lăsa în final ocazia de a decide dacă întrebarea din titlu este valabilă, și în ce măsură se aplică în prezent.

Iar de la ora 18:00, tot Curtea Veche Publishing îi invită pe toți brașovenii interesați de importanța unui stil de viață sănătos să intre în dialog cu medicul nutruționist Mihaela Bilic. Aceasta va lansa Sănătatea are gust. Ghid de slăbit (Curtea Veche Publishing). Cartea oferă o metodă originală de a scăpa de obsesia dietelor și a kilogramelor în plus: psihonutriția, un model echilibrat de a ne gestiona propria viață și alimentația.

Ultima zi a salonului va fi deschisă de către Editura Rao alături de profesoara Carmen Gheorghe care se va întâlni cu cititorii de la ora 11:00 pentru a le prezenta cele trei volume ale sale: Tatuaj pe glezna stângă, Hamburgerul lui James Joyce, Cassa Dante.

Film pentru copii în ultima zi de Bookfest

Apoi de la ora 16:00,Igor Bergler, autorul best-sellerului Biblia pierdută apărut la Editura Rao (3200 de edemplare vândute în primul week-end de la lansare), ne va conduce printr-un thriller care îmbină momente de umor fin, episoade de suspans autentic, mesaje ascunse și coduri secrete.

Nu în ultimul rînd, de la ora 15:00, Mein.Buch – librăria de carte germană în colaborare cu Centrul Cultural German vor proiecta la Bookfest filmul pentru copii Tischlein deck dich. Pelicula lui Ulrich König spune povestea lui Max – cel mai tânăr dintre trei frați, care este atât de nepriceput, încât tatăl său îl trimite cu caprele la păscut, dar acesta vrea să plece în lume, la fel ca și frații lui, și să învețe o meserie. Filmul va fi subtitrat în limba română.

Editurile participante la această ediție vor fi: Humanitas, Curtea Veche Publishing, Rao, Nemira, Trei, Corint, Niculescu, Cununi de Stele, Diana Press, Nomina, Trinity dar și distribuitori precum Okian (reprezentanți Pearson-Longman în România) și Multicart.

Accesul publicului va fi gratuit la toate evenimentele din cadrul Bookfest.

Programul zilnic de vizitare va fi 10:00 – 20:00.

Evenimentul este organizat de Asociația Editorilor din România, alături de Fundația Freinet, sub egida Federației Editorilor din România.

Salonul de Carte Bookfest Brașov este cea mai nouă ediție locală a celui mai important eveniment expozițional de carte din România. În ultimii ani rețeaua Bookfest s-a extins în Timișoara, Cluj-Napoca, Târgu-Mureșși Iași.

Bookfest este cel mai important salon de carte din România și singurul eveniment al industriei editoriale care a reușit să capete o dimensiune internațională marcantă. La Salonul Internațional de Carte Bookfest de anul acesta (București, 20 – 24 mai 2015) au luat parte circa 90.000 de vizitatori, având loc peste 300 de evenimente (lansări, dezbateri, colocvii, concerte, ateliere, evenimente pentru copii, proiecții cinematografice și evenimente interactive). Invitat de onoare al acestei ediții a fost Republica Cehă, fiind prezente nume precum Tomáš Zmeškal, Roman Ráž, Kateřina Rudčenková, Kateřina Tučková, Martin Vopěnka.

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la transilvanianews24@gmail.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here