Focar de infecție într-un bloc din Brașov! Autoritățile au fost sesizate (FOTO)

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la admin@transilvanianews.com

Poliția Locală Brașov a demarat procedurile de identificare a proprietarului imobilului de pe strada 13 Decembrie nr.5. Se intenționează chemarea acestuia la o discuție detaliată cu instituțiile locale pentru a da lămuriri cu privire starea insalubră în care a ajuns imobilul, ce a devenit un adăpost al oamenilor străzii. Aceștia au transformat clădirea într-un adevărat focar de infecție pentru întreaga zonă.

La sfârșitul săptămânii trecute, polițiștii locali i-au însoțit pe inspectorii de la Direcția de Sănătate Publică Brașov (DSP Bv) la această adresă. Aici, câțiva oameni angajați de unul dintre vecinii imobilului, încercau să strângă și să evacueze mormanele de gunoaie depozitate în incintă.

DSP este singura instituție care are dreptul legal de a inspecta sanitar locuințele proprietate privată, însă doar cu acordul proprietarului sau cu împuternicire de la procuror, conform Ord. 824/2006 privind aprobarea normelor privind organizarea și funcționarea Inspectiei sanitare de stat (art. 11: “Inspectorii sanitari şi asistenţii inspectori, în timpul activităţii lor, au dreptul să intre în unităţile de orice tip din raza lor de autoritate, cu excepţia locuinţelor, pe care le pot inspecta doar cu acordul celor care ocupă locuinţa sau cu autorizarea din partea procurorului pentru efectuarea inspecţiei sanitare ori pentru instituirea măsurilor de prevenire şi control al bolilor transmisibile”.)

Instituțiile publice autorizate să acționeze în aceste cazuri sunt în primul rând ”Garda de Mediu, Direcția de Sănătate Publică – pentru că acolo, dacă a fost o situație care să conducă la un focar de infecție, cei de la DSP sunt primii care trebuie să intervină și să ia măsuri, să asigure toate condițiile ca cetățeanul să nu sufere din cauza acelui focar. De asemenea, pot lua parte la aceste tipuri de acțiuni și cei de la Direcția de Servicii Sociale (DSS) și de la Direcția Generală pentru Protecția Copilului și Asistență Socială (DGPCAS), nu ca părți implicate direct, ci prin inspectorii de specialitate, care la fața locului trebuie să identifice persoanele cărora în caz de nevoie să le acorde sprijin de specialitate. a declarat directorul executiv al Poliției Locale Brașov, Nicolae Aldea.

Poliția Locală, conform competențelor legale, poate identifica persoanele care se perinda prin zonă, iar dacă nu dețin acte de identitate, le pot îndruma pe acestea pentru a intra în legalitate din acest punct de vedere. De asemenea, Poliția Locală colaborează cu celelalte instituții publice prin punerea la dispoziție a aspectelor constatate.

Doar în cazul în care este vorba despre proprietatea municipiului, Poliția Locală are obligația să solicite firmelor de salubritate sprijin pentru ridicarea gunoaielor din zona reprectivă în vederea aducerii spațiului la starea inițială. Așa cum a fost cazul înregistrat în această vară pe terenul situat după podul de cale ferată din apropierea Autogării 3. Zona fusese ocupată abuziv de câteva persoane fără adăpost. Poliția Locală a evacuat terenul respectiv și a acționat pentru curățarea zonei. De asemenea, echipele de intervenție din cadrul Poliției Locale au dezafectat un spațiu, aflat pe str. 13 Decembrie, care era în aceeași situație. Astfel, firmele de salubritate solicitate au eliberat de reziduuri și deșeuri menajere locul în care trăiau în condiții insalubre persoane fără adapost.

Alte zone unde Poliția Locală a putut acționa, fiind vorba despre proprietăți ale statului și nu cu statut privat, au fost: „În peșterile de După Ziduri– într-o acțiune în parteneriat cu Consiliul Județean Brașov – au fost identificate persoane fără adăpost care trăiau în zona respectivă într-o mizerie de nedescris. De asemenea, am fost sesizați de existența acelorași aspecte la fostul cinematograf Astra și la fostul cinema Modern. În aceste situații, am luat legătura cu serviciul de specialitate din Primărie care s-a ocupat de asigurarea zonei, după ce oamenii, care stăteau ilegal acolo, au fost evacuați. La fel s-a întâmplat și când diferite persoane au ocupat abuziv unele spații aparținând RIAL.”, a precizat directorul executiv al Poliției Locale Brașov, Nicolae Aldea.

„Despre situația de le strada 13 Decembrie nr.5 pot să vă spun că, odată ce proprietarul va fi identificat, foarte probabil va fi și sancționat, fie pentru neîndeplinirea atribuțiilor pe care le avea privind menținerea curățeniei pe proprietate, fie pentru celelalte aspecte ce țin de disconfortul creat locuitorilor din zona respectivă”, a mai spus directorul executiv al Poliției Locale Brașov.

Pâna atunci, Poliția Locala Brașov va monitoriza zona pentru ca oamenii străzii să nu mai intre în imobil.

FOTO: Poliția Locală Brașov
FOTO: Poliția Locală Brașov
FOTO: Poliția Locală Brașov
FOTO: Poliția Locală Brașov
FOTO: Poliția Locală Brașov
FOTO: Poliția Locală Brașov
FOTO: Poliția Locală Brașov
FOTO: Poliția Locală Brașov

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here