Festivalul Hameiului din Transilvania!

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la admin@transilvanianews.com

Cea de-a III-a ediție a Festivalului Hameiului din Transilvania care se va desfășura sâmbătă și duminică, 22-23 august 2015, în localitatea Seleuş, comuna Daneș, Ferma de Hamei, la câțiva kilometri de Sighişoara. Evenimentul promite spectacole artistice de calitate, concurs de Miss Hamei, Concurs MTB ”Maratonul Hameiului”, bere spumoasă, meșteri populari, producători locali, tradiția locului, într-un cuvânt distracție pe săturate! În plus, locația se află într-un cadru natural de poveste, la marginea plantațiilor de hamei, pe o pajiste de câteva zeci de mii de metri pătrați. Vunk, Bere Gratis, Adda, Nicoleta Nucă, Rotilos, Alexandra Ronea și mulți alții, vor face spectacol pe scena de lângă lanul de hamei!Tradiție și voie bună

Evenimentul va fi organizat într-o locație rurală, chiar în perimetrul unei ferme de hamei, unde doritorii vor putea admira și urmări modul în care se produce această plantă extrem de îndrăgită de iubitorii de bere. Scena pe care vor fi organizate principalele manifestări culturale va fi amplasată pe un pajiște verde de 30.000 de metri pătraţi, aflat în vecinătatea râului Târnava Mare. Întreg cadrul va fi decorat cu elemente și ansambluri alegorice create din produse agricole specifice începutului de toamnă, butași cu vrejuri de hamei în ghivece, dovleci, porumb în pănuși, baloți de paie, trestie, ghivece cu mușcate etc., dar și cu coșuri mari din nuiele umplute cu conuri uscate de hamei și butoaie de bere. Simbolistica festivalului va comporta, deasemenea, elemente care vor exemplifica tradiția locală a cultivării hameiului și a rolului său în fabricarea berii. Pe aria de desfășurare a festivalului, se vor amenaja pavilioane expoziționale, terase cu berării ambulante și locuri de servire a mesei.

Trupe de top

Pe scena ridicată în fața unui impunător zid de hamei, vor cânta trupe de top ale muzicii românești: VUNK, BERE GRATIS, ADDA, NICOLETA NUCĂ, ROTILOS, ALEXANDRA RONEA; TIMEEA FEKETE, LIANA ȘUTEU, PUZZLE, ansambluri și cântăreți de muzică populară românești, maghiare săsești sau romanes. Prezentatorul evenimentelor va fi Iulian Praja. 

Deschiderea oficială, sâmbătă

Deschiderea care va avea loc sâmbătă după orele 11 când se vor deschide standurile de bere, târgul de meșteri populari și de producători bio, distracția ținând două zile și două seri de poveste, până duminică noaptea. Pe lângă publicul larg, la eveniment vor participa reprezentații ai autorităților publice locale și județene, principalii producători de hamei din județ, reprezentanții Asociației Producătorilor de Bere din România, sponsorii principali, preoții principalelor culte.

Concursul MISS HAMEI

O noutate față de edițiile trecute pregătită de organizatori este concursul de Miss Hamei, Ediția I-a, destinată tinerelor frumoase și talentate din zona Sighișoarei și a localităților limitrofe. Frumusețile locului vor fi atrase să participe la concurs și cu premii substanțiale oferite câștigătoarelor: LOCUL I un voucher de 600 euro pentru o excursie de două persoane în străinătate oferit de Tansair Agency, LOCUL II o cină romantică de lux pentru două persoane în cadrul restaurantului PRIVO din Târgu Mureș, LOCUL III o ținută de seară oferită de Mfashion din Târgu Mureș. Nu în ultimul rând va fi acordat un premiu surpriză Miss Popularitate oferit de Lady’s Boutique&Maria Toncean. Fiecare parcipantă va primi un premiu de consolare oferit de AVON, care va consta într-un pachet consistent de produse de îngrijire corporală. Mai multe amănunte legate de înscriere vor fi postate pe pagina de facebook a festivalului.

MTB „Maratonul Hameiului„ la prima ediție!

Ediția din acest an a Festivalului va avea un eveniment special care sperăm că va deveni o tradiție pe viitor. Concursul de MTB ”Maratonul Hameiului” dorește să adune la Seleuș cât mai mulți iubitori ai sportului pe două roți, cu un traseu de 40 km pentru avansați și unul cu 20 km pentru începători. Taxa de participare la concurs va fi doar 30 lei în care sunt incluși o masă caldă și o bere rece după concurs, o halbă de bere specială personalizată cu Maratonul Hameiului pentru fiecare participant, cupe și medalii produse unicat de Cesiro, cea mai importantă fabrică de ceramică din Sighișoara. Traseul nu se dorește a fi unul foarte dificil, el fiind destinat tuturor categoriilor de vârstă și condiție fizică: la 40 km vor fi: 14-18 ani feminin și masculin, 19-29 ani feminin și masculin, 30-39 ani feminin și masculin, +40 ani feminin și masculin, open masculin și feminin. În plus faţă de cele de mai sus la traseul de 20 km vor mai fi categoriile family-race: un părinte și un copil sub 16 ani.

Pârâul cu hamei

În perimetrul festivalului va fi amenajată o expoziție alegorică cu un itinerar natural, format dintr-o construcție butaforică. Pe circuitul unui pârâiaș artificial, recirculant, de aproximativ 15 metri, vor fi plantate vrejuri de hamei cultivate în ghivece mari. La capătul pârâiașului se va forma o cascadă care se sfârșește într-un butoi mare, în jurul cărui se vor afla câteva coșuri de hamei, pe care este montat un dozator din care se pot umple halbele. 
Meșteri populari și producători locali

Pe aria de desfășurare a festivalului, publicul va putea vedea modul în care este produs și procesat cel mai important element care dă savoare berii, hameiul. Vor avea parte de specialiști care le vor explica ce înseamnă cultura și istoria hameiului în Transilvania și în special zona Sighișoara, stand-uri expoziționale cu obiecte vechi și noi și fotografii inedite legate de creșterea acestei plante miraculoase. În cadrul evenimentului, peste zi, vom avea parte de mai multe standuri ale meșterilor populari transilvăneni, și ale pricepuților creatori de hand-made, bijuterii și picturi manuale, face-painting etc.. În plus, se va organiza și un târg de legume și fructe, unde producătorii agricoli ai zonei vor putea să-și vândă produsele în timp ce vizitatorii vor avea posibilitatea să-și umple cămara pentru iarna ce stă să vină.

Parcare și campare gratuită 

Cum luna august se anunță a fi călduroasă, organizatorii vor oferi și campare gratuită oritorilor și iubitorilor de petrecere a timpului în aer liber. Spațiul generos și poziția aflată în mijlocul naturii sunt principalele atuuri pentru cei care ar vrea să-și întindă un cort în zona festivalului. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here