Mii de pacienți pe listele de așteptare pentru un RMN, la Brașov

PUBLICITATE - Pentru detalii ne puteți contacta la admin@transilvanianews.com

Liste de aşteptare interminabile cu pacienţii care vor să facă un examen RMN. În Braşov sunt numai patru furnizori de servicii medicale de acest gen care au contract cu Casa de Asigurări, iar pentru că fondurile sunt insuficiente pentru toată lumea, pacienţii se aşteaptă sau plătec consultaţiile integral.

Lunar Casa Judeţeană de Asigurări de sănătate alocă aproximativ 340.000 de lei, pentru cele patru centre de diagnoză RMN cu care există contract. Bani insuficienţi în raport cu numărul mare de pacienţi care se adresează unităţilor medicale pentru investigaţii.

„În momentul acesta, lista de aşteptare ajunge undeva la aproape 2000 de pacienţi. Reuşim lunar să primim undeva între 25 şi 35 de pacienţi (prin CAS), bugetul este insuficient. Mai sunt pacienţi care renunţă să mai aştepte şi vin contracost”, spune Alexandru Bica, managerul unui centru de diagnostic RMN.

Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate spun că pacienţii trebuie să se informeze despre situaţia fondurilor disponibile alocate centrelor RMN şi să aştepte dacă acestea sunt suprasolicitate.

„Pacienţii şi asiguraţii noştri trebuie să cunoască cei patru furnizori de servicii medicale, să se adreseze tuturor sau pe rând, să vadă care este situaţia vis-a-vis de fondurile alocate şi dacă acestea există sau nu, la momentul la care au nevoie. Biletul de trimitere este valabil 30 de zile, iar dacă se adresează unui furnizor, iar la momentul respectiv nu mai are fonduri, pacienţii se pot înscrie pe o listă de aşteptare”, spune Ancuţa Daisa, purtător de cuvânt CJAS.

Există însă şi pacienţi care preferă să plătească investigaţiile medicale, mai ales că unele centre de diagnostic oferă diferite promoţii.

„Nu am stat pe lista de aşteptare pentru că era foarte lungă, dura undeva la şapte, opt luni şi atunci am preferat să fac investigaţia cu promoţia pe care a avut-o firma”, spune una dintre pacientele unui centru de diagnostic RMN.

Costurile unei investigaţii variază între 300 şi 600 de lei, în funcţie de furnizorul de servicii pe care îl alegeţi. Centrele de diagnostic RMN efectuează în medie 300 de investigaţii pe lună.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here